Hrvatski radio

Radio Osijek

Poplavljeno gotovo 8.000 hektara njiva

14.06.2014.

14:57

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području županjske Posavine poplavljeno je ukupno 7.854 hektara, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na temelju orto foto snimki koje su napravljene 21. svibnja ove godine.

Na području Gunje, Vrbanje i Drenovaca, triju općina koje us pogodile poplave prošloga mjeseca, poplavljeno je više od 40 posto poljoprivrednih površina.

U ARKOD-u je evidentirano 18.923,27 hektara poljoprivrednih površina u tim općinama, a poplavljeno je 7.854,12 hektara, odnosno 41,51 posto površina. U Gunji su poplavljene sve njive (oko 1.900 hektara), u Općini Drenovci 47% (4.400 hektara) te u Vrbanji 1.700 hektara (21% poljoprivrednih površina).

Na poplavljenim njivama bilo je najviše pšenice, kukuruza i soje. 
Nakon utvrđivanja stanja na poplavljenim područjima Mješovita komisija, sastavljena od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, državnog Povjerenstva za procjenu šteta te predstavnika jedinica lokalne samouprave obići će i rubne površine koje su potencijalno bile poplavljene zbog zaobalnih voda. Na ovaj se način žele utvrditi stvarni razmjeri štete i na tim usjevima kako bi se izbjegle moguće neopravdane prijave šteta, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.
Na području općine Drenovci, Gunja i Vrbanja uzeti su prvi uzorci tla za analizu osnovnih agrokemijskih svojstava, mehaničkog sastava i ukupnog sadržaja teških metala koje će analizirati Odjel za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta dok će organsko onečišćenje analizirati Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Nakon preliminiarne analize tla izvršit će se detaljno sagledavanje ukupnog stanja i uspostava monitoring tla te će se dati smjernice za što brži oporavak tla i vraćanje poljoprivrednog zemljišta u stanje prije poplava.
Ministarstvo poljoprivrede dalo je i uputu poljoprivrednim proizvođačima vezano za ispravnost usjeva na poplavljenom području i rubnim dijelovima. Procjena pogodnosti pojedinih poljoprivrednih kultura za žetvu kao i procjena njihove namjene izvršit će se po pozivu proizvođača. Ako proizvođač usjeva primjeti loše stanje usjeva treba se javiti savjetnicima Savjetodavne službe u Vukovarsko-srijemskoj županiji ili Fitosanitarnoj inspekciji – područnoj jedinici u Osijeku koji će izaći na teren i napraviti procjenu te dati upute za daljnje postupanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.