Hrvatski radio

Radio Osijek

Potomci iseljenih Hrvata u Projektu Ljetna škola Domovina

12.07.2019.

17:24

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Ljetna škola Domovina („Domovina Birthright Program“) novi je projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, nastao u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko –američkih stručnjaka .

Na iskustvenom putovanju diljem Lijepe Naše sudjeluje 33 polaznika iz Argentine, Australije, Južne Afrike, Kanade, Perua i Sjedinjenih Američkih Država, na kojem će upoznati zemlju svojih korijena, njenu kulturu, povijest, običaje i njezinu budućnost – svoje vršnjake iz Republike Hrvatske. 
Polaznici Ljetne škole Domovina zajednički će otkrivati hrvatske ljepote od Iloka do Čilipa, bogatu hrvatsku kulturu, hrvatsku sveučilišnu tradiciju, ali i suvremene izazove pred kojima se Hrvatska nalazi. Tijekom boravka u Slavoniji posjetili su Vukovar, Đakovo i Osijek.
Mladi imaju priliku osjetiti ponos koračajući djedovinom, pronaći svoju osobnu povijest i ugraditi ju u svoju budućnost, otkriti nit koja povezuje hrvatski narod unatoč geografskim, jezičnim, generacijskim udaljenostima, razumjeti svoju zemlju, svoj narod, njegovu nedjeljivost i jedinstvenost. 
Projekt je podržan od niza institucija i tijela u cijeloj Republici Hrvatskoj, čime se jasno poručuje da su Hrvati diljem svijeta jedan cjeloviti narod te da je njegovo zajedništvo bezuvjetno. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.