Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić u Osijeku

22.04.2014.

15:01

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Preseljenje iz Doma za psihički bolesne osobe u stambene zajednice pravi je put za uključivanje njegovih korisnika u društvo

U šest jedinica organiziranog stanovanja u Osijeku smješteno je dvadeset korisnika, a u pripremi je i projekt za još devet stambenih zajednica u kućama u vlasništvu države, koje će urediti Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s tim osječkim Domom. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izrazila je zadovoljstvo učinjenim i rezultatima koje je pokazalo preseljenje korisnika i njihovo osamostaljenje uz stručnu pomoć. U Domu za psihički bolesne osobe trenutačno je 130 osoba, a do 2018. godine tu će ostati samo 50-ero onih koji ne mogu sami o sebi brinuti. Uključivanje korisika Doma u stambene zajednice dio je prilagođavanja zakonima Europske unije prema kojima takvi bolesnici ne smiju biti u većoj zajednici od 5 osoba. Korisnici stambenih zajendnica ministricu su dočekali zadovoljni i puni zahvalnosti za promjenu koja ih je učinila korisnima. Ona ih je nazvala hrabrim ljudima i najavila otvaranje novih zajednica. Milanka Opačić je održala i radni sastanak s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, nakon kojeg je izjavila da Vlada sustav socijalne skrbi nastoji učiniti  pravednijim, što se odnosi i na domove umirovljenika. Za posjeta Dječjem domu Klasje izrazila je posebno zadovoljstvo učinjenim, misleći na manji broj smještenih u domu (55- ero djece), a sve veći u poludnevnom boravku, odnoso, roditeljskoj ili udomiteljskoj obitelji uz stručnu pomoć.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.