Hrvatski radio

Radio Osijek

Povećan iznos za potpore poljoprivrednicima

02.03.2023.

16:34

Autor: HRT Radio Osijek

Više novca za potpore

Više novca za potpore

Foto: M.Milas / HRT Radio Osijek

U Osijeku je predstavljen javni pozivi za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Osječko baranjskoj županiji za ovu godinu. Kako je istaknuto povećan je broj javnih poziva, ali i ukupan iznos poticaja

"Osječko-baranjska županija ove je godine povećala broj javnih poziva za potpore u poljoprivredi s 13 na 20, a proračunska sredstva za potpore s prošlogodišnjih 370 tisuća eura povećana su na 433 tisuće ili 17 posto", istaknuto je na predstavljanju na kojem je župan Ivan Anušić naglasio "da je poljoprivreda primarna gospodarska grana ovog područja, tako da se mora jačati kroz  svu prateću infrastrukturu kao što su sustavi navodnjavanja ili nedavno otvorenog Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, ali i kroz sustav potpora".

O detaljima vezanim uz strukturu potpora govorio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić. "Iznosi potpora su različiti, a u nekim mjerama mogu iznositi i do 80 posto predviđenih troškova ili najviše do 5800 eura". Kao najvažnije istaknuo je potpore mladim poljoprivrednicima, zatim za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, istraživačke projekte u poljoprivredi, te stvaranje robne marke poljoprivrednih proizvoda i njihovu preradu. "Upravo su potpore mladim poljoprivrednicima, za osnivanje OPG-a, preradu poljoprivrednih proizvoda, one potpore koje otvaraju radna mjesta i zadržavaju poljoprivredne proizvođače na ovom području", kazao je pročelnik Jukić. 

Romeo Jukić o potporama

Romeo Jukić o potporama

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.