Hrvatski radio

Radio Osijek

Povratak državne imovine - Krndija Krndijašima

05.03.2019.

15:51

Autor: Željko Kovačević

Anušić, Marić, Matković (foto Ž. Kovačević)

Anušić, Marić, Matković (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Ministar državne imovine Goran Marić u u Đakovštini je potpisao nekoliko Ugovora o darivanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske. Najdojmljivije je bilo u naselju Krndija u općini Punitovci gdje je vraćena zemlja vlasnicima koji su je izgubili nakon Drugog svjetskog rata

Do 1944. godine Krndija je bila napredno selo s 2000 stanovnika njemačke narodnosti. Selo s petnaestak ulica okruženo je najboljom zemljom u Đakovštini, na sjecištu puteva Đakovo, Osijek, Našice. U središtu je bila crkva, veličinom odmah iza đakovačke katedrale, prekoputa nje je bio dom, kino, kuglana, dućani, gostionice, mesnica, a nedaleko od svega i kudeljara. Krajem Drugog svjetskog rata njemačko stanovništvo u strahu od odmazde napušta svoje domove, a 1945., mjesto postaje logoru za Folksdojčere. Od tada Krndijaši, koji su ostali u kućama, žive bez vlasničkog lista.

"Dvedeset pet čestica i oko dvadeset i dvije obitelji dobit će vlasnički list. Sretan dan ne samo za općinu Punitovce, a najveća za naše mještane Krndije koji od danas nisu više nisu ni na nebu ni na zemlji, danas su svoji na svome", rekla je nakon potpisivanja ugovora načelnica općine Punitivci Jasna Matković.

Osječko Baranjski župan Ivan Anušić jedan je od onih koji su stalno tražili riješenje za Krndijaše. 

"Ovi su ljudi nevjerojatno stpljivi i skromni. Tolike su godine trpjeli i čekali da se njihovi imovinsko pravni odnosi riješe i konačno su dočekali da budu svoji na svome. Ne ide drugačije. Mora se tiskati s terena i unda u koordinaciji s ministarstvima riješavati probleme. To se uvijek pokazalo kao dobro riješenje", rekao je župan Anušić.    

Ministar državne imovine rakao je kako mu je današnje potpisivanje ugovora bilo jedno od najdražih. 

"Danas sam presretan što  smo mogli potpisati ovaj ugovor što smo u vrlo kratkom vremenu riješili ono što se 30 godina čekalo. I što su stvorene pretpostavke da oni imaju svoj dom na svojoj zemlji", rekao je ministar Marić koji je potpisao i ugovore o povratu imovine s gradom Đakovom i Đakovačko - osječkom biskupijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.