Hrvatski radio

Radio Osijek

Požega slavi Grgurevo

12.03.2014.

13:16

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Požega slavi Dan grada i Grgurevo prisjećajući se slavne pobjede nad Turcima. Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća zaslužnim pojedincima i ustanovama podijeljene su nagrade, a počasnim je građaninom proglašen general Mladen Markač.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Dragutinu Štirmeru, dugogodišnjem požeškom gradonačelniku i prim. dr.med. Dragutinu Ivanoviću, specijalistu interne medicine, rođenom u Poljanskoj, koji radi u KBC-u Rebro u Zagrebu. Godišnjom su nagradom odlikovani Zdravko Vujnoviću, Gradski muzej Požega, Obrt Elektro team i Dijamant Artuković d.o.o..

 "Gradsko vijeće neće biti ničija marioneta. Predložene odluke neće biti usvajane po ključu političke snage jačeg, već po snazi argumenata. Jer, prijedlozi nemaju stranačku boju ili predznak. Vrijeme je za odgovornost u izvršenju obećanog," rekao je na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Požege njegov predsjednik Nino Smolčić.
"U današnje vrijeme Požega je grad novih projekata, grad u kojem gradska uprava mora biti otvorna prema svim građanima, prema svim investitorima. U proteklih devet mjeseci pokušali smo zacrtati jasan smjer kojim putem grad mora krenuti - istaknuo je gradonačelnik Vedran Neferović. 

Svečana sjednica Gradskoga vijeća, ali i sinoćnje obilježavanje obljetnice osnutka HDZ-a u Požegi bila je prigoda za požeškog gradonačelnika za obračun s političkim protivnicima te za nabrajanje dosadašnjih uspjeha nove gradske vlasti. Kako je rekao već na prvoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka o naknadi pri legalizaciji objekata za 1 kunu, što je ujedno bilo jedno od predizbornih obećanja HDZ-a za koje su mnogi govorili kako nije ostvarivo. "Kao što smo obećali, povećali smo broj stipendista. Nismo zaboravili ni na umirovljenike zbog kojih smo poboljšali gradski prijevoz", rekao je Neferović te je najavio neke nove projekte, a za neke će tražiti i potporu iz fondova Europske unije. "Pripremljen je projekt uređenja Trga svete Terezije, a tu je i obnova baroknog sklopa Gradskog muzeja. Prvi puta će jedna osnovna škola kandidirati projekt sportske dvorane. Učinit ćemo i ono s čime se još nijedna vlast nije htjela uhvatiti u koštac, a to je prometna problematika na Trgu sv. Trojstva" istaknuo je Neferović dodavši kako se radi na konačnom stavljanju u funkciju požeške industrijske zone.

I danas je iz požeških vinograda odjekivala pucnjava iz topova iz mužara kojima "istjeruju Turke". Požežani na taj način evociraju uspomene na legendarnog franjevca Luku Ibrišimovića Sokola koji je na 12. ožujka 1688. godine istjerao Turke iz ovih krajeva. 

Priredbe ususret Grgurevu, Danu grada održavale su se od početka mjeseca.  Sinoć je prinos proslavi dalo i javno snimanje HRT-ove emisije Lijepom našom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.