Hrvatski radio

Radio Osijek

Požega slavi svoj dan

11.03.2014.

00:37

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od početka ožujka u Požegi se održavaju razne priredbe ususret Grgurevu, Danu grada. Osobito životopisno bilo je tijekom vikenda kada su se postrojile povijesne postrojbe i kada se pucalo iz topova i mužara.

Večeras u 18,30 u Katedrali svete Terezije Avilske bit će služena sveta misa u povodu Dana Grada Požege i 12. godišnjice smrti kardinala Franje Kuharića, a misno će slavlje predvoditi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. U Športskoj dvorani Grabrik u 20 sati javno je snimanje televizijske emisije „Lijepom našom“.

Središnja će proslava biti u srijedu, 12. ožujka na sam Dan Grada, kada će se u gradskom kazalištu održati svečana sjednica Gradskoga vijeća, a u podne će na Trgu svetog Trojstva biti izveden svečani program. U Gradskoj knjižnici i čitaonici, u sklopu priredbe „Druženje s Cesarićem“ bit će održana međunarodna radionica na kojoj će se čitati prijevodi Cesarićeve poezije.

Plesne radionice, koncerti u Glazbenoj školi, sportski susreti prethodili su vikendu uoči Dana grada, kada su požeškim ulicama prodefilirali članovi trideset povijesnih postrojba iz cijele Hrvatske te Poljske, Češke i Njemačke. Donoseći tradiciju svojih krajeva, u mimohodu su prošli od starog autobusnog kolodvora Radićevom ulicom prema Trgu sv. Terezije. U Ulici dr. Franje Tuđmana položili su vijenac na bistu prvog hrvatskog predsjednika te zatim na spomen-obilježje 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održana je na trgu Sv. Terezije, gdje su položeni vijenci uz spomenik Luki Ibrišimoviću Sokolu, koji je predvodio narodnu vojsku i na Grgurevo 12. ožujka 1688. krenuo u odlučnu bitku, pobijedivši nadmoćnu tursku vojsku. Smotru postrojenih povijesnih postrojba obavio je gradonačelnik Vedran Neferović.

U sklopu obilježavanja Dana grada na Trgu Sv. Trojstva otvorena je poučna "Staza Sokola". Najatraktivnija požeška šetnica od Trga Sv. Trojstva preko Kalvarije do Sokolovca sada je upotpunjena novim turističkim sadržajima u dužini od 1,5 km te sadržava 16 poučnih tabli.

„Požeska gora kroz koju prolazi "Staza Sokola" područje je iznimnih krajobraznih i estetskih vrijednosti prirodnog okruženja oko urbane jezgre grada, zanimljivih geoloških osobitosti s brojnim vinogradima, voćnjacima, šumama, travnjacima i grebenima sa strmim stranama. I sve to u blizini samog centra grada. Novi turistički proizvod posjetiteljima predstavlja najznačajniju povijesnu vrijednost kao što je bitka za oslobođenje grada Požege od osmanlijske vlasti koja se odigrala na Sokolovcu pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića – Sokola, po kojem je staza i dobila ime. Uz put se može vidjeti zanimljiv biljni i životinjski svijet, vegetacija te geološke zanimljivosti, posebnosti grada i Požeške gore uz prekrasni pogled na panoramu Zlatne doline i slavonsko gorje“ ispričala je Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice grada Požege. Stazu je osmislio Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.