Hrvatski radio

Radio Osijek

Prava žrtava samo na papiru

11.04.2014.

13:46

Autor: Radio Osijek/Hrvatski Radio Vukovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru je u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održan okrugli stol na temu poboljšanja psihološkog i ekonomskog položaja žrtava i svjedoka. I žrtve i svjedoci često trebaju samo nekome ispričati svoju priču, zaključeno je na skupu. Besplatna telefonska linija 116 006 u tome igra golemu ulogu.

"Iako su zakonske odredbe u našoj zemlji ustvari jako dobre, zakoni se ne provode na terenu i zbog toga je i žrtvama i svjedocima potrebna dodatna podrška", ustvrdila je na Barbara Veličković, izvršna direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. "Od 2006., kada je naša udruga osnovana, do danas zamjetne su promjene, žrtve imaju neka prava barem na papiru, a koliko se ona ostvaruju to je druga priča. Javnost pa tako ni sama žrtva počesto uopće nisu upoznati sa svojim pravima", navela je Veličković dodajući da uz pravnu podršku žrtvama pružaju i emocionalnu podršku koja je jako važna.


O novinama u Kaznenom zakonu govorio je Nikola Bešenski, sudac Županijskog suda Vukovar, a jedna od njih jest da pri sudovima više nema volontera. "Zato mislim da je velika važnost ove udruge. Osobno smatram da je ovo puno bolje rješenje, jer institucionalno problem imamo riješen u sudovima - djelatnike koji su za to zaduženi, a ova udruga može i dodatno pomagati", pojasnio je Bešenski.
A idejni začetnik projekta u kojem se i žrtvama i svjedocima pruža dodatna pomoć bivši je predsjednik vukovarskog Županijskog suda Ante Zeljko koji je podsjetio da se s ovim projektom zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela u vukovarskom sudu počelo prije osam godina. Tada je to bilo jedinstveno u Hrvatskoj, a danas je to postao obrazac po kojemu se radi u svim hrvatskim sudovima, rekao je Zeljko.
Na okruglom su stolu predstavljena dosadašnja postignuća i mjere poduzete na području promicanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja, ali i razmjena iskustava u pružanju  pravne i psihosocijalne podrške s naglaskom na unaprjeđenje postojećeg sustava podrške. O toj su temi govorili i predstavnici civilnog sektora i institucija s iskustvom rada sa žrtvama i svjedocima.
Kako je istaknuto u raspravi, i žrtve i svjedoci često trebaju samo nekome ispričati svoju priču, a to je olakšano uspostavom Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Sve informacije o podršci žrtvama i svjedocima kaznenih djela mogu se dobiti na broj telefona 116 006 ili na mrežnim stranicama Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.