Hrvatski radio

Radio Osijek

20:46 / 02.10.2014.

Autor: Amoreta Bajto

Predsjednik Josipović otvorio Osječki jesenski sajam

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pokrovitelj je Sajma hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je i otvorio 17. Osječki jesenski sajam. U svom govoru osvrnuo se na stanje u gospodarstvu, posebice u Slavoniji, i na temu ovogodišnjeg sajma "Žene poduzetnice". Priredba će trajati cijeli vikend, očekuje se 190 izlagača.

"Ne možemo zatvoriti oči pred time da nam je gospodarstvo već šestu godinu za redom bez rasta, ali smo ponosni na brojne tvrtke koje unatoč poteškoćama opstaju, šire asortiman, zapošljavaju, plaćaju poreze i investiraju te, sebi u korist ali i na ponos naše države, nastupaju na tržištima diljem svijeta. I u Osječko-baranjskoj županiji imamo primjere sjajnih tvrtki – od velikih do malih entuzijasta u mobilnim aplikacijama, preko izvrsnih biokemijskih laboratorija koji su čak ponajbolji u Europi. Danas su nam takve dobre tvrtke prijeko potrebne, jer su porast zaposlenosti, porast životnog standarda, izlaz iz krize i rast gospodarstva mogući jedino ako imamo takve tvrtke koje ostvaruju dobit. One su i primjer drugima", rekao je Josipović. To je osobito važno danas jer u medijima prevladava atmosfera beznađa, istaknuo je predsjednik. "A bez doze optimizma nema uspjeha. Stoga želim da pozornost na ovom sajmu bude na onima koji su dobri, koji su najbolji, da nam oni budu uzor." Politika mora odgovoriti na zahtjeve gospodarstva koje traži bržu i susretljivu upravu, uređenije i brže pravosuđe i bolji zakonski okvir za poslovanje, nastavio je Josipović.
Priča o ženskom poduzetništvu je lijepa priča, drži Josipović: "Pokazalo se da žene poduzetnice nisu ništa manje sposobne, ni vrijedne ni spremne na biznis nego što su to muške kolege, ali statistike na žalost pokazuju da je još uvijek premalo žena dobilo priliku da se afirmira u poduzetništvu".

Izlagači ovogodišnjeg 17. Osječkog jesenskog sajma, posjetiteljima će ponuditi robu i usluge s temom proizvodnje hrane, poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije, stanovanja, ekologije, te strojeva, opreme i uređaja u poljoprivredi, šumarstvu, poslovnim prostorima, kućanstvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Na Sajmu se tradicionalno održava i 19. Nacionalno ocjenjivanje kvalitete meda, koje se organizira u suradnji i pod pokroviteljstvom HGK ŽK Osijek. Pčelarstvo, kao značajan segment hrvatske poljoprivrede, u uvjetima gospodarske suradnje sa zemljama Europske unije, snažan je potencijal za izvozni proizvod iznimne kvalitete i prepoznatljivosti. Stoga ovakve manifestacije i ocjenjivanje potiču na daljnji razvoj proizvodnje meda izvrsne kvalitete i izvornosti, čime se doprinosi njegovoj konkurentnosti na tržištu EU. Dani meda u našoj županiji obuhvaćaju više aktivnosti: od ocjenjivanja i proglašenja pobjednika, edukativne manifestacije na glavnom gradskom trgu pod nazivom „Mladi i med“, te prigodne prodaje na otvorenom i zatvorenom izložbenom sajamskom prostoru.


Na Sajmu će svoju djelatnost i poduzetničke ideje predstaviti više od 30 poduzetnica, koje svojim pozitivnim primjerom i ostvarenim rezultatima daju izvrstan poticaj gospodarskom okruženju i dodatnoj afirmaciji ideje samozapošljavanja u ženskom i socijalnom poduzetništvu. Najavljen je i Stručni skup - Novi pristup poduzetništvu žena u ruralnim područjima, a organizatori su HIMRA - Hrvatska info mreža ruralnih animatora i LEADER mreža Hrvatske

PROGRAM STRUČNOG SKUPA:
10:15 Pozdravna riječ organizatora i pokrovitelja
10:30 - Osnaživanje žena za poduzetništvo i samozapošljavanje
- Darija Kristić, Centar za poduzetništvo Osijek
10:50 - Zapošljavanje žena u modelu socijalnog poduzetništva
- Bojana Orsić, Poduzetnički razvojnui centar općine Erdut
11:10 - Poduzetništvo žena – iskustva iz Baranje
Lidija Dabić, LAG Baranja
11:30 - Žene u poljoprivredi i održivoj ruralnoj ekonomiji
- Doc.dr.sc. Snježana Tolić, HIMRA/LMH/Poljoprivredni fakultet u Osijeku
11:50 - Modeli i instrumenti etičnog financiranja ruralnog razvoja
- Krešimir Prevendar, E-banka u osnivanju
OKRUGLI STOL - Novi modeli poduzetničkog osnaživanja žena
12:20 - 13:00 - Moderatori: Prof.dr.sc. Jadranka Deže, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mr.sc. Lidija Maurović Košćak, Agroturistička zajednicaValpovštine/HIMRA
Goran Jelinić, LAG Posavina/LMH

Ulaz i parking na sajamski prostor za sve posjetitelje je slobodan. Radno vrijeme je sajma je od 10,00 – 19,00 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.