Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen projekt "Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva"

08.10.2021.

12:50

Autor: Radio Osijek

Predstavljen projekt "Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva"

Predstavljen projekt "Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva"

Foto: - / -

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo” predstavila je u Osijeku projekt pod nazivom „Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva – sustav osnaživanja i osposobljavanja NEET osoba”.

Usmjeren je na informiranje i edukaciju mladih iz ruralnih područja o mogućnostima zapošljavanja ili pokretanja posla u turizmu. Kako bi se mladima na selu, koji se suočavaju s problemima socijalne isključenosti, pomoglo u pronalaženju posla ili ih se dodatno potaknulo na samozapošljavanje, dvije će ih se godine mentorirati i educirati. „Radit ćemo s onima koji nisu zaposleni i nisu u sustavu obrazovanja. Projekt smo usmjerili na ono čime se inače bavimo, a to je u konačnici razvoj ruralnih područja i ruralnog turizma. Obuhvatit ćemo 65 korisnika iz triju županija – Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske i područja HZZ-a grada Vukovara”, rekla je predsjednica „Kluba članova selo” Dijana Katica.

S bespovratnih milijun 680 tisuća kuna projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda koji je podupro nastojanja da se mladima do 29 godina prošire poslovni vidici. „Radeći na terenu, vidjeli smo da postoji sve veći interes. Nekako se i korona, uvjetno rečeno, pozitivno odrazila na poduzetnike u ruralnom turizmu jer primjećujemo da je sve veći interes gostiju pa pretpostavljamo da će rasti i interes za registraciju objekata, bez obzira na to je li riječ o dodatnoj djelatnosti na OPG-u ili čistom turističkom projektu u ruralnom području”, dodala je Katica.

Ivana Bagarić iz Lokalne akcijske grupe Karašica kaže kako u svojoj bazi imaju dosta mladih koji bi se mogli obrazovati, prekvalificirati i steći dodatna znanja. „Do mladih ljudi trebamo doći i animirati ih. To je lakše u gradovima kao što su Valpovo, Belišće i Osijek nego u ruralnim sredinama. No, ondje mladi djeluju u raznim udrugama, KUD-ovima i vatrogasnim društvima pa im se tako možemo približiti. Do njih treba doći informacija, a oni će se uključiti jer su željni znanja. Krajnji je cilj njihovo zapošljavanje kako bi se zadržali ovdje”, rekla je Bagarić. Pritom će im dragocjena biti iskustva dobitnika nagrade Suncokret ruralnog turizma koji će se u projekt uključiti kao „ruralni poslovni anđeli” i svojim primjerima pokazati kako poduzetničke inicijative mogu postati uspješne priče.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.