Hrvatski radio

Radio Osijek

Pregled nasipa kod Rajevog Sela

14.06.2014.

14:39

Autor: Davor Lončarić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povjerenstvo za izradu ekspetrize proboja nasipa kod Rajevog Sela obilazi poplavljeno područje. Najviše ih, dakako, zanima mjesto na kojem se 17. svibnja ove godine dogodila tragedija- pucanje nasipa koje je izazvalo katastrofalnu poplavu.

Sedmeročlano povjerenstvo imenovao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a koordinator stručnjacima je pomoćnik ministar zadužen za vodno gospodarstvo Dražen Kurečić. Njihova je zadaća utvrditi zašto je 17. svibnja puknuo nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca, pogotovo imajući u vidu da je riječ o dijelu nasipa koji je obnovljen i učvršćen prije nekoliko godina u što su Hrvatske vode uložile više od 20 milijuna kuna. Povjerenstvo je osnovano nakon brojnih optužbi da su radovi bili izvedeni nestručno te da se s nasipa potkopavanjem krao pijesak. 

Nasip kod Rajevog Sela, kao i onaj kod Račinovaca, popustio je pod udarom visokih savskih voda 17. svibnja te je Sava poplavila ta dva mjesta i susjednu Gunju, prouzročivši goleme materijalne štete, a dvije osobe, upravo iz Rajevog Sela, smrtno su u poplavi stradale.
Mislim da smo ostali dužni, svim ovim ljudima poslije ove katastrofe, utvrditi zašto je došlo do proboja nasipa i zašto danas imamo ovako teško stanje, izjavio je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, koji je i koordinator povjerenstva.
Podsjetio je kako je rok za izradbu i dostavu ekspertize 30. lipnja. 
Po Kurečićevim riječima, članovi ekspertne skupine danas su prvi put izašli na teren, a sutra će imati cjelodnevni sastanak u Ministarstvu poljopivrede na kojem će im se predočiti sva dokumentacija koja je skupljena. Kazao je i kako će se raditi samo ekspertiza proboja nasipa kod Rajevog Sela, a ne i nasipa kod Račinovaca. 
Naveo je kako je u tijeku izradba projekta sanacije nasipa kod Rajevog Sela. Radovi na obnovi nasipa trebali bi započeti sredinom srpnja, a biti završeni u rujnu.
Na pitanje novinara, hoće li se u obzir pri ekspertizi uzeti i satelitske snimke, koje su objavljene u medijima nakon puknuća nasipa, a na kojima se vide bageri kako vade pijesak u neposrednoj blizini nasipa u Rajevom Selu, a što neki smatraju mogućim uzrokom puknuća, Kurečić je kazao kako će se i ti snimci analizirati.
Nama nije cilj ništa zataškati. Zato smo i angažirali međunarodnu skupinu stručnjaka kako bi ekspertiza koju će povjerenstvo izraditi bila neutralna, kazao je. Dodao je kako je rijeka Sava kod Rajevog Sela probila nasip u dužini 70, a sada je taj proboj duži od 130 metara. O kolikoj vodenoj sili je bilo riječ, govori i podatak kako je nasip u dubinu probijen čak 12 metara.

U sedmočlanom Stručnom povjerenstvu su dvojica hrvatskih i petorica međunarodnih stručnjaka. Tu su doktor Goran Gjetvaj, pročelnik Katedre za temeljnu hidrotehniku zagrebačkog Građevinskog fakulteta i doktor Franjo Verić, umirovljeni profesor zagrebačkog Građevinskog fakulteta. Od međunarodnih stručnjaka u Povjerenstvu su dr. Laszlo Nagy, predstojnik Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta Tehničkog sveučilišta u Budimpešti, dr. Janko Logar s Fakulteta za građevinarstvo i geodeziju Sveučilišta u Ljubljani, dr. Jens Christian Refsgaard s Geološkog instituta Danske i Grenlanda, m.sc. Per Sorensen, voditelj obalnih istraživanja u Danskom obalnom centru, te mr.sc. Klaas-Jan Douben, specijalist hidrauličar iz Nizozemske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.