Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijer u Gunji: "Država je tu da pomogne"

01.06.2014.

09:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poplavljenim područjima traje sanacija terena, intenzivno se provodi dezinsekcija i deratizacija, čiste se kuće i ostali objekti. Jake crpke ispumpavaju stotine tisuća litara vode i usmjeravaju je prema kanalima i Spačvanskoj šumi.

Od jučer se i mještani Strošinaca mogu vratiti kućama te raditi na obnovi i uređenju, no samo preko dana. Tijekom noći moraju napustiti mjesto. Uskoro počinje i raščišćavanje Đurića te Posavskih Podgajaca.

Gunju je danas obišao premijer Zoran Milanović. Izrazio je zadovoljstvo sa svime što su Vlada i nadležne službe poduzele u otklanjanju šteta od poplava kao i s onim "što država daje". Rekao je kako je vidljivo da se voda povlači te će se život vratiti u poplavljena mjesta. Prema njegovim riječima, mještani poplavljenih sela morat će nešto i sami napraviti, a država je tu da im pomogne. Ponovio je kako je šteta na poplavljenim područjima velika, ali da je mogla biti i veća.
Premijer je rekao kako je svakodnevno informiran o stanju na poplavljenim područjima te je u Gunju došao provjeriti funkcionira li sustav. Na primjedbu novinara da se građani brinu hoće li država podmiriti svu štetu kao što je obećano, Milanović je odgovorio da će šteta biti plaćena.  Ponovio je da će država za obnovu stradalih područja zatražiti pomoć Europske unije, te da će šteta na stambenim objektima biti plaćena iz državnog proračuna, a od EU, kazao je, "što se dobije, dobije".
 
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sa suradnicima iz Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša dežuran je u Stožeru za zaštitu i spašavanje u Županji. Sastao se s načelnicima poplavljenih općina i direktorima komunalnih poduzeća koja pokrivaju to područje kako bi razradili kako ukloniti otpad i financirati njegovu sanaciju. Dio Plana je i jačanje komunalnih poduzeća s opremom, ljudstvom te osiguravanje sredstava za njihovo poslovanje kako se naplata komunalne usluge prema građanima ne bi provodila sve do potpunog povratka domovima i osiguravanja kompletne usluge. 
Prvi dio dodatne opreme stiže u Županju danas, a na sastanku će se potpisati ugovori o korištenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.