Hrvatski radio

Radio Osijek

Preminuo Ivan Vekić

17.12.2014.

21:36

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je danas u bolnici u 77-oj godini života preminuo Ivan Vekić, ratni ministar unutarnjih poslova.

Vekić je rođen u Poljicama kod Vrgorca 18. listopada 1938. godine. Bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice 1989. i saborski zastupnik od 1990. do 1992. godine. Funkciju ratnog ministra obnašao je od 31. srpnja 1991. do 18. travnja 1992. godine, nakon Josipa Boljkovca. Između ostalog, odlikovan je Redom Ante Starčevića. Prije nekoliko godina bio je jedan od osnivača i predsjednik Udruge "Hrvatska straža".

Iza sebe je ostavio dojmljiv i neizbrisiv trag u stvaranju neovisne hrvatske države. 

Osim političkog djelovanja Ivan Vekić bavio se i književnošću. Najupečatljivija djela su mu : ''Da se ne zaboravi'' , ''Koraci u povijest'' , priče ''Između četiri zida'' i roman ''Polje puno krizantema''. Odlikovan je Redom Ante Starčevića. ''Polje puno krizantema'', objavljena 2012., bio je četvrti najčitaniji roman te godine.

 

Predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Osječko-baranjske županije i član "Hrvatske straže" Tomislav Hajduković izjavio je Hini kako je duboko pogođen odlaskom čovjeka koji je, kako je istaknuo, "cijeli svoj život utkao u ideju o slobodnoj, pravednoj i dostojanstvenoj Hrvatskoj". Bio je političar, književnik i čovjek spreman uvijek pomoći drugima, rekao je Hajduković.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.