Hrvatski radio

Radio Osijek

Prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje djece?

22.03.2019.

12:22

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada na osječkom je Pravnom fakultetu danas održan skup pod nazivom "Manipulacija djecom i sustavom - prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje djece?".

Stručni je skup organizirala Udruga socijalnih radnika Osječko-baranjske županije, a okupio je velik broj stručnjaka iz cijele Hrvatske s ciljem edukacije i pomoći pri prepoznvanju emocionalnog zlostavljanja djece u slučajevima visokokonfliktnih razvoda i sporova o roditeljskoj skrbi.

"Budući da je razvod braka sam po sebi konfliktna situacija problem postaje još veći kada se ona nastavi u godinama nakon razvoda. Tada govorimo o visokokonflitnim razvodima kakvih je u praksi 8 do 12 % i cijeli je sustav opterećen njima", istaknula je profesorica Branka Rešetar s osječkog Pravnog fakulteta i dodala: "Sustav u takvim slučajevima mora zaštiti i dijete i obitelj. Dijete u takvoj situaciji mora biti izvučeno iz ratne zone u sigurnu zonu, kako bi moglo odrastati i razvijati se bez psihosocijalnih problema."

Kako je napomenula jedna od predavačica, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zgreba i osnivačica savjetodavn linije "Hrabri telefon" Gordana Buljan Flander: "U Praksi je sve više visokonfliktnih razvoda u kojima djeca budu oružje u borbi između roditelja. Nažalost ta djeca budu vrlo često emocionalno zlostavljana jer dobivaju poruke od roditelja koji ih otuđuje da ih onaj drugi roditelj ne voli i dijete se na taj način često svrstava na stranu zlostavljajućeg roditelja. Dijete iz takvog visokonfliktnog razvoda se otuđuje od jednog roditelja jer je emocionalno zlostavljano. Moram naglasiti da se ovo odnosi na slučajeve ako roditelji ne ugrožavajku život i sigurnost, te pravo djeteta na život bez zlostavljanja", rekla je Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, koja se već trideset godina bori za zaštitu djece i njihova prava.

Istaknula je kako djecom ne manipulira spol, odnosno majke ni očevi, već manipulira onaj koji ima moć, a upravo je iz tog razloga već na početku razvoda potrebno podjednako raspodjeliti tu "moć" i zato je važna uloga socijalnih radnika kojih, na žalost nema dovoljno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.