Hrvatski radio

Radio Osijek

Presude protiv bivših ravnatelja PP Kopački rit i NP Brijuni

24.01.2023.

15:19

Autor: HTR/HINA

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Na osječkom Županijskom sudu izrečene su prvostupanjske presude protiv bivših ravnatelja Parka prirode Kopački rit Tomislava Bogdanovića i Nacionalnog parka Brijuni Marna Milotića za malverzacije prilikom zapošljavanja. 

Bogdanović je nepravomoćno osuđen uvjetno na devet mjeseci zatvora za zlouporabu položaja i ovlasti pri zapošljavanju, dok je Milotić oslobođen optužbe za isto kazneno djelo. Prvostupanjskom presudom osječkog Županijskog suda Bogdanović je osuđen na kaznu od godinu i šest mjeseci zatvora, koja je zamijenjena djelomičnom uvjetnom osudom od devet mjeseci zatvora, dok se ostalih devet mjeseci neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.


Okrivljenik Anđeko Martinčević, koji je na početku suđenja priznao krivnju, osuđen je zbog poticanja na zlouporabu na sedam mjeseci zatvora, ali mu je sud odredio uvjetnu kaznu koja se neće izvršiti ako u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo.


Uskok je osumnjičio Bogdanovića da je u postupku natječaja za zapošljavanje čuvara prirode okrivljenom Martinčeviću, na njegov zahtjev, prije testiranja dostavio na uvid pisani test kako bi mu protuzakonito omogućio najbolji mogući rezultat, temeljem kojeg će biti zaposlen. Optužnicom se Bogdanovića tereti da je potom Martinčevićev test ocijenio najboljim te potpisao odluku Povjerenstva za provedbu javnog natječaja prema kojoj je Martinčević postigao najbolji rezultat te s njim sklopio ugovor o radu.


U drugom dijelu optužnice Sudsko vijeće oslobodilo je Bogdanovića i Milotića optužbi za trgovanje utjecajem te zlouporabu položaja i ovlasti.


Bogdanovića se teretilo da je, koristeći svoj utjecaj kao ravnatelj, od čelnika NP Brijuni Marna Milotića tražio da bez javnog natječaja zaposli njegovog nećaka Denija Silajdžiju kao pomoćnog kuhara u toj ustanovi, što je Milotić i napravio te sklopio ugovor o radu bez provođenja propisanog javnog natječaja. Nitko od okrivljenika nije se pojavio na izricanju presude, a o žalbama će odlučivati Visoki kazneni sud.


Istraga u ovom predmetu pokrenuta je u lipnju 2019. godine. Optužnicom Uskoka prvobitno je bilo obuhvaćeno deset osumnjičenika, a preostalih sedam, među kojima i granični policajac, teretilo se za krivolov na području Baranje i druge zlouporabe, a postupak protiv njih naknadno je razdvojen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.