Hrvatski radio

Radio Osijek

Pri kraju razminiranje u sklopu projekta Naturavita

01.10.2019.

14:25

Autor: Radio Osijek / Hina

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Projekt Naturavita kojim je predviđeno razminiranje 25 četvornih kilometara u Osječko-baranjskoj županiji, ukupno je vrijedan 376,8 milijuna kuna, a do sada je razminirano 98 posto planiranih površina, istaknuto je na predstavljanju dosadašnjih rezultata u Osijeku.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić kazao je kako se projekt se provodi na području Osječko-baranjske županije, unutar područja zaštićenih ekološkom mrežom Natura 2000 i Ramsarskom konvencijom. Njime su obuhvaćeni Park prirode Kopački rit i Regionalni park Mura Drava. Vrijednost Projekta je 376,8 milijuna kuna, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva iz EU Kohezijskog fonda, a provodi se od lipnja 2015. do rujna 2023. godine.
Riječ je o razminiranju 25 četvornih kilometara, do sada je razminirano oko 98 posto planiranih površina, a preostali dio trebao bi biti razminiran do kraja studenoga. Nakon toga slijedi geodetska izmjera, analitika i izdavanje potvrde o razminiranosti tog područja, rekao je Bogdanić dodavši kako je do sada na tom razminiranom području pronađeno pet tisuća mina, a na drugim područjima Osječko-baranjske županije ostalo je još oko 25 četvornih kilometara pod minama.To znači da smo ovim projektom praktički prepolovili površine pod minama, dodao je.
Nakon razminiranja slijedi obnova šumske površine Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš ustvrdio je kako je to jedan od najvećih projekata u kojemu sudjeluje ova tvrtka, a nakon završetka razminiranja namjeravaju se obnoviti šumske površine na tom području. To ćemo učiniti na način da ćemo posaditi autohtone vrste drveta, obnoviti šumske i protupožarne puteve i mostove koji se nalaze na tom području što će zasigurno pridonijeti  kvaliteti življenja stanovnika Osječko-baranjske županije, zaključio je Fazekaš.
Izaslanik predsjednika Vlade saborski zastupnik Domagoj Mikulić rekao je kako je projekt Naturavita iznimno važan za Osječko-baranjsku županiju. Iako je rat odavno završio, ostala je opasnost od mina. Razminiranje tih područja bilo je od presudne važnosti što je prepoznala i Vlada, i evo sada smo pri kraju da županija bude očišćena od mina, nadam se da će projekt biti uspješno završen, rekao je Mikulić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.