Hrvatski radio

Radio Osijek

Princ Charles i vojvotkinja Camilla stigli u Osijek

15.03.2016.

12:16

Autor: Radio Osijek - Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Britanski prijestolonasljednik, princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla danas su u posjetu Osijeku, Đakovu, Kopačkom ritu i Zlatnoj Gredi. .

U jednoj od najočuvanijih baroknih i vojnih urbanih cjelina u ovom dijelu Europe koju je u 18. stoljeću sagradila Austro-ugarska monarhija kako bi se branila od Osmanskog carstva, princa i vojvotkinju pozdravnim govorima dočekali su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Ivan Vrkić.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Kulturno umjetničko-društvo Osijek 1862 i ženski vokalni ansambl Brevis koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na 3. Svjetskom prvenstvu mladih zborova u Rusiji. Na Trgu Sv. Trojstva princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla razgledali su štandove s ekološkim proizvodima domaćih proizvođača i članica udruge Rubina, koja okuplja više od 50 članica i njeguju tradicijske tehnike ručnoga rada, od kojih je najpoznatiji zlatovez, s ciljem očuvanja ovog dijela kulturne baštine. Tijekom obilaska Trga goste su pozdravaljali brojni Osječani s kojima su se princ i vojvotkinja rukovali. Vojvotkinja od Cornwalla, koja od 2009. aktivno sudjeluje u podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću žrtve seksualnog nasilja, sastat će se u Arheološkom muzeju s organizacijama koje se bave problematikom žrtava seksualnog nasilja u vrijeme ratnih zbivanja u Hrvatskoj od 1991 do 1995. godine.

Razgovarat će s članicom državnog Povjerenstva koje žrtvama dodjeljuje status u skladu sa Zakonom o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme Domovinskog rata iz 2015. godine Marijanom Senjak, odvjetnicom koja zastupa žrtve na sudovima Višnjom Mišin te Ružicom Ramljak iz udruge Sunčica, koja žrtvama osigurava savjetodavnu i terapijsku potporu.
Princ od Walesa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga razgovarat će s predstavnicima vjerskih zajednica s osječkog područja o doprinosu međuvjerskog dijaloga izgradnji mira i procesu pomirbe. Sastat će se s djelatnicima tri tvrtke iz udruge "Osijek Software City" - Inchoo, Mono i Farmeron, a skupa s vojvotkinjom od Cornwalla sastat će se i s predstavnicima lokalne zajednice i učenicima, dobitnicima mirovne nagrade koju osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava dodjeljuje za osobiti doprinos u izgradnji mira i procesa pomirbe.
Princ Charles i vojvotkinja Camilla potom će se tramvajem kroz Europsku aveniju, arhitektonski najpoznatiju osječku ulicu s najduljim nizom sececijskih zgrada u Hrvatskoj, koja povezuje Gornji i Donji Grad, dovesti od osječke konkatedrale Sv. Petra i Pavla.
U konkatedrali, čija je izgradnja počela 1894. na inicijativu tadašnjeg đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, susret će se s đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr. Đurom Hranićem i župnikom Adamom Bernatovićem. Zatim će ih konzervatori upoznati s obnovom konkatedrale koja je u Domovinskom ratu pogođena s više od 100 projektila. Posebice se to odnosi na obnovu vitraja koji su teško stradali u granatiranju. Nakon obilaska konkatedrale vojvotkinja od Cornwalla posjetit će državnu ergelu u Đakovu, jednu od najstarijih farmi konja u Europi osnovanu 1506. godine, poznatu po lipicancima koji se ondje uzgajaju od početka 19. stoljeća. Ergelu je 1972. godine posjetila kraljica Elizabeta II. Vojvotkinju od Cornwalla će dočekati ministar poljoprivrede Davor Romić, gradski čelnici i vodstvo ergele. Uz obilazak ergele i promatranje parade pastuha, razgledat će i kočiju kojom se Đakovom provezla britanska kraljica Elizabeta II.

Princ od Walesa, koji se godinama bavi aktivnostima zaštite okoliša i održivog razvoja, posjetit će Eko centar Zlatna greda u Baranji, na području Parka prirode Kopački rit, koji je s više od 260 različitih ptičjih vrsta i 40 vrsta riba 1993. godine uključen na popis močvara od međunarodnog značaja kao jedno od najočuvanijih plavnih područja u Europi.
Eko-centar Zlatna Greda osnovan je 2003. godine, a svoje projekte te edukativne programe iz područja zaštite okoliša i prirode tamo provodi Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.
Princa Charlesa dočekat će ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić te predsjednik ove udruge Jasmin Sadiković. Princ od Walesa u eko-centru će se sastati s predstavnicima umjetničkog projekta Land Art, koji promovira rad na međugraničnoj suradnji, sudjelovati u radionici s djecom o održivu razvoju, susresti se s obrtnikom koji se bavi tradicionalnim načinom potkivanja konja, a bit će mu predstavljen tradicionalni slavonski način pripremanja jela na otvorenom.
Ovo je princu Charlesu peti posjet Hrvatskoj, ali i prvi posjet Osijeku, gradu u kojem je u kolovozu 1837. godine rodio njemački plemić Franz von Teck koji će ženidbom s britanskom princezom Mary postati Francis, vojvoda od Tecka. On je Charlesov prapradjed.

Uoči dolaska kraljevskoga para gradonačelnik Ivan Vrkić poručio je da grad Osijek treba dosegnuti standard življenja kakav je bio prije Domovinskog rata, a posjet kraljevskog para kao i kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2020. dobri su koraci u postizanju toga cilja. 

Princ i vojvotkinja obići će štand Udruge Rubina čija je predsjednica Katica Horvat posebno ponosna na to. Za posjet se pripremaju dva mjeseca, šezdesetak članica priredilo je košaru za kraljevski par. U njoj su sve rukotvorine: torba sa zlatovezom, rokovnik presvučen domaćim platnom sa štrikanjem, šticle, lutke od šuške, narukvica od zlatoveza i dva štikana tabletića. Nevenka Tubić predstavit će domaću hranu među kojom su kiflice i slavonski specijalitet - kruha masti s paprikom, što misli da princ i vojvotkinja nikada nisu probali.

Princ od Wallesa i vojvotkinja od Cornwalla prisustvovat će posljednjem seminaru mreže mirotvornih škola koji organizira Centar za mir, nenasilje i ljudska prava. Ekonomska i turistička škola iz Daruvara prošle je godine dobila Mirovnu nagradu za mlade i sada su na šestodnevnom studijskom putovanju u Osijeku te uz još nekoliko srednjih škola iz Osijeka sudjeluju i na današnjem seminaru naslovljenom "Mir je u našim rukama". Katarina Kruhonja iz Cenra za mir kaže da se glas mladih i njihova razmišljanja o miru premalo čuju iako su oni zainteresirani i s pozornošću slušaju o tome. Mladi su obišli Vukovar i razgovarali o "ljudskom pothvatu da su, nakon takvog rata koji se dogodio na ovim prostorima, ljudi i politika prihvatili mirnu reinteraciju i suživot, čemu danas svjedočimo", ističe Katarina Kruhonja.
Mladi iz daruvarske srednje škole koja je dobila nagradu zadovoljni su onim što su vidjeli i čuli ovih dana, susrećući se s ljudima koji su proživjeli rat i koji su im prenijeli svoja iskustva. Glavna je stvar koju su naučili, kako sami kažu, da se ne smije diskriminirati nikoga, da je tolerancija prema drugima važna jer smo svi jednaki, a danas je luksuz imati mir u svijetu. Učenici će imati prigodu razgovarati s princom Charlesom za kojeg znaju da se zaista zalaže za mir.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.