Hrvatski radio

Radio Osijek

Pripremite se za pljuskove

21.07.2014.

16:55

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lokalni pljuskovi, grmljavina, a ponegdje i jače nevrijeme koji su danas već zahvatili Istru te središnje i sjeverozapadne dijelove Hrvatske navečer i u noći očekuju se u Slavoniji i Baranji.

Ono će uvjetovati niže temperature od prosjeka do srijede, nakon čega možemo očekivati postupno smirivanje vremena i rast temepratura, ali ne posve stabilno vrijeme, rekla je prognostičarka DHMZ-a Ankica Stojanović.

Visoke temperature zraka preko vikenda i trenutno nestabilno vrijeme utječe i na nešto povećani broj intervencija liječničkih ekipa, doznajemo od Nebojše Rađenovića, liječnika Zavoda za hitnu medicinu Osijek.
Trenutačno pogoršanje vremena, koje su prognostičari ocijenili opasnim i izdali upozorenje javnosti, pripada klimatskim anomalijama koje će se sve češće ponavljati, smatraju stručnjaci.
Imat ćemo sve čudnija zbivanja s klimom jer smo definitivno ušli u zatopljenje, a u toplijem okolišu moguće je očekivati dinamičnije procese i veće razlike nego u hladijemu, gdje su svi procesi usporeni, objasnio je klimatolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Branko Grisogono.
Nema nikave dvojbe da je riječ o zatopljenju i za tako nagle i brze promjene nemamo primjera u zadnjih pedeset tisuća godina. Ti su procesi prije bili prirodni i umjereniji, a sada prvi put imamo situaciju da porast uljičnog diokisa u atmosferi ide ispred temperature, što je znak da se ne radi samo o prirodnim promjenama, rekao je Grisogono. Hrvatska očito zaostaje u mjerama adaptacije na klimatske promjene jer nije moguće primijetiti nikakve ativnosti na tom području, rekao je. Čovjek iskonski ima potrebu promatrati prirodu i jako smo osjetljivi na pljuskove, poplave, suše, itd., rekao je Grisogono i dodao da su znanstvenici njegove struke vrlo skeptični u zaključcima jer nastaju na temelju jako dugog statističkog niza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.