Hrvatski radio

Radio Osijek

Prirezi i porezi - kako će se reforma odraziti na Osječane?

27.08.2014.

09:40

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najavljena će porezna reforma biti uzrokom manjka u proračunima jedinica lokalne samouprave, Osijek ga neće, iako su neki hrvatski gradovi izabrali i tu mogućnost, nadoknaditi povećanjem prireza, rekao je za Radio Osijek zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham.

Najava o poreznom rasterećenju plaća mnoge je razveselila, ali i zabrinula. Naime, dok država planira smanjenjem poreza povisiti plaće srednjem sloju, gradonačelnici i župani ističu da je to populistički potez koji Banski dvori vuku na račun njihovih proračuna. Zato neki manjak kane nadoknaditi uvođenjem prireza. Koprivnica tako razmišlja o prirezu, Split i Osijek prirez neće povećavati, a primjerice Samobor manjak može nadomjestiti iz plaća gradskih zaposlenika. Svi rade izračune i čekaju prvi potez ministra financija. U Osijeku kažu da još nisu gotove projekcije i izračuni, da rasta prireza neće biti jer to ne bi nadomjestilo manjak, a opteretilo bi mnoge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.