Hrvatski radio

Radio Osijek

Procjena dobrobiti Kopačkog rita

03.04.2014.

00:01

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako vrednovati zaštićeno područje - jedno je od pitanja koje zanima sve zaposlenike parkova u regiji. WWF kroz projekt „Parkovi Dinarskog luka“ provodi niz radionica na kojima im nastoji ponuditi odgovore. Ovoga se puta raspravlja o Kopačkom ritu.

Metodologija je predstavljena na Prvoj međunarodnoj konferenciji Parkovi Dinarskog luka održanoj potkraj 2012.godine u Banja Luci, a početkom 2013. započela je obuka koja je održana i u Parku prirode Kopački rit. Kroz projekt „Parkovi Dinarskog luka“ procjenjuje se vrijednost i dobrobit mnogih parkova u regiji. Dosad je održano 25 radionica za predstavnike nacionalnih parkova, parkova prirode i njihovih interenih skupina u sedam zemalja regije (Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija, Albanija i Srbija). Metodologija je dizajnirana kako bi pomogla agencijama, organizacijama i institucijama za zaštitu prirode u prikupljanju i usporedbi informacija o ukupnim dobrobitima od zaštićenih područja.

                       Crno jezero, Crna Gora                                    Plitvice, Hrvatska

Radionice s interesnim skupinama provedene su kroz upoznavanje i grupno ispunjavanje upitnika za procjenu dobrobiti zaštićenih područja (PA-BAT) prikupljanjem informacija o vrijednostima i dobrobitima zaštićenog područja u kojem se pojedina radionica odvijala. Procjena vrijednosti i dobrobiti provodi se zbog promocije i podizanja svijesti stanovništva, potpore donošenju odluka i upravljanju zaštićenim područjima, razumijevanju društvenog utjecaja, mobiliziranju sredstava i potrebama za izvještavanjem. Također, ovo je konkretna pomoć svakoj zemlji, stranci UN Konvencije o biološkoj raznolikosti, u provedbi Strateškog plana CBD-a i njegovih 20 ciljeva (“Aichi Biodiversity Targets”) za smanjenje gubitka i pritisaka na bioraznolikost, očuvanje bioraznolikosti, poboljšanje i održavanje dobrobiti koje dobivamo od bioraznolikosti te osiguranje jačanja kapaciteta.Provedba ove metodologije omogućila je prikupljanje informacija o ukupnoj vrijednosti nacionalnih parkova i parkova prirode u regiji, ne samo s ekonomske i turističke točke gledanja, već i iz društvenog, kulturnog i prije svega ekološkog aspekata, za usluge i resurse koje parkovi mogu ponuditi i razviti.Na Drugoj međunarodnoj konferenciji Parkovi Dinarskog luka održanoj u prosincu prošle godine u Budvi, predstavljeni su preliminarni rezultati procjena vrijednosti i dobrobit 20 zaštićenih područja u regiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.