Hrvatski radio

Radio Osijek

Prodaja Luke Vukovar

01.09.2014.

20:16

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Luka Ploče objavila je putem Zagrebačke burze da je iskazala interes za kupnju 100 postotnog vlasničkog udjela u Luci Vukovar, za čiju je kupnju rok za dostavu ponuda istekao u ponedjeljak u 15 sati. Odluku o prodaji stopostotnog poslovnog udjela u Luci Vukovar, ukupne nominalne vrijednosti 38,07 milijuna kuna, Vlada je donijela 23.srpnja ove godine.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju poslovnog udjela Luke Vukovar u vlasništvu države provedbom postupka javnog prikupljanja ponuda, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) je objavio krajem srpnja. Nakon prikupljanja pisama namjere te donošenja odluke o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, CERP će investitore koji su u roku dostavili pisma namjere pisanim putem pozvati na podnošenje obvezujućih ponuda.

Prema podacima iz obrazloženja Vladine odluke, glavni korisnici usluga Luke Vukovar su gospodarski subjekti iz Hrvatske i sjevernog dijela BiH, a kako njihova gospodarska aktivnost stagnira, "Luka Vukovar se suočava sa smanjenjem vlastite poslovne aktivnosti, kao posljedicom gospodarske krize". Tako je 2013. godine, navodi se u obrazloženju, Luka Vukovar stvarila 13,5 milijuna kuna prihoda i 264,8 tisuća kuna dobiti, u poredbi s 16 milijuna kuna prihoda iz 2012. godine.  Luka Vukovar ima 76 zaposlenika, a u odluci Vlade posebno se ističe da ta tvrtka svoje poslovanje u cijelosti financira isključivo iz vlastitih prihoda s tržišta te nema kreditnih zaduženja niti bilo kakvih drugih obveza prema financijskim institucijama. No, u cilju povećanja zaposlenosti i iskorištenosti kapaciteta, potreban je dodatni iskorak, odnosno partner koji bi osigurao dodatne terete u luci, posebice kroz uključenje ove, kao i ostalih hrvatskih riječnih luka, u intermodalnu transportnu mrežu, stoji u obrazloženju Vladine odluke da se proda Luka Vukovar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.