Hrvatski radio

Radio Osijek

Profit od telekomunikacijskih kablova

16.04.2014.

12:52

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vremenima u kojima se gradski proračun slabo puni, Hrvatska demokratska zajednica najavljuje kako bi se on uskoro mogao "pojačati" za novih šest milijuna kuna.

Grad Osijek mora pojačati svoj pregovarački tim kako bi se sklopio što povoljniji ugovor o plaćanju naknade za polaganje distribucijsko-telekomunikacijske kanalske mreže (DTK) s T-Hrvatskim telekomom (T-HT) i tako omogućili znatniji prihodi za gradski proračun, istaknuo je na konferenciji za novinare politički tajnik osječkoga HDZ-a Milan Opačak. Telekomunikacijski operateri imaju obvezu plaćati naknadu za polaganje takve mreže u zemljištu u vlasništvu jedinica lokalne samouprave još od 2008. godine od kada je na snazi Zakon o elektroničkoj komunikaciji, a to u Osijeku dosad nije bilo jasno definirano. Zbog toga grad i druge jedinice lokalne samouprave gube znatne prihode.

„Gradski proračun je zbog toga izgubio između devet i deset milijuna kuna. Dio tih tražbina već je otišao u zastaru, no dio tog iznosa iz posljednje tri godine može se naknadno naplatiti. Uz godišnji najam, gradska bi se blagajna mogla napuniti za približno šest milijuna kuna“, kaže Opačak. Gradonačelniku predlaže da pri sklapanju novog ugovora pojača pregovarački tim telekomunikacijskim stručnjacima, vještacima i odvjetnicima. U pripremi je sklapanje ugovora s T-HT-om, koji nudi nepovoljnu cijenu, tvrdi Milan Opačak, koji je i HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću. „U drugim se jedinicama lokalne samouprave plaća naknada o četiri do deset kuna po metru distribucijsko-telekomunikacijske kanalske mreže – u Osijeku početna cijena za pregovore ne smije biti niža od sedam kuna po metru“, smatra Opačak. Novac koji bi se uprihodio naknadnom naplatom korištenja kanalskih prostora treba se uložiti u izgradnju novih, koje bi grad mogao iznajmljivati zainteresiranim telekomunikacijskim tvrtkama, a sve bi, prema zamisli HDZ-ovaca, trebao koordinirati novi upravni odjel.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.