Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt "Učimo zajedno" jedan od najdragocjenijih za školstvo

18.07.2022.

15:52

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

Sudionici projekta Učimo zajedno 5 (OBŽ)

Sudionici projekta Učimo zajedno 5 (OBŽ)

Foto: OBŽ / OBŽ službena stranica

Gotovo 7 milijuna kuna uloženo je u peti ciklus EU projekta „Učimo zajedno" - zahvaljujući kojemu je 164-vero učenika s teškoćama u razvoju dobilo pomoćnike u nastavi, istaknuto je na završnoj konferenciji projekta kojim se otvaraju i 154 radna mjesta u osnovnim i srednjim školama Osječko - baranjske županije. Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna. Partneri su 45 osnovnih i 10 srednjih škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, te četiri udruge.  

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš Kul rekal je da je za provedbu projekta u ovoj školskoj godini bio osiguran iznos od sedam milijuna kuna, od čega su najveći dio bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda,Istaknula je kako su u projekt su bila uključena 154 pomoćnika u nastavi, koji su brinuli o 164 učenika s poteškoćama na području Županije, od kojih je deset bilo u srednjim školama.

Djeca s poteškoćama su djeca, koojima je potrebna naša pomoć, a prije svega razumijevanje vršnjaka. Kako bi vršnjaci bili senzibilizirani dobro je da tu postoji i neka odrasla osoba, koja je veći dio vremena uz to dijete, čak i pod odmorima, kako bi vršnjake privikla na poteškoće toga djeteta, pojasnila je Glavaš-Kul .

Napominje kako su pomoćnici u nastavi neizmjerna pomoć, kako samom djetetu s poteškoćama, tako i drugoj djeci u prihvaćanju toga djeteta, ali i roditeljima, koji od pomoćnika mogu dobiti povratnu informaciju, kako je njihovo dijete funkcioniralo tijekom dana.

Smatra kako su pomoćnici u nastavi značajni i za nastavnike s obzirom da fokus nastavnika ne može biti samo na jednom djetetu, jer bi to značilo zapostavljanje druge djece.

Ravnatelj đakovačke osnovne škole "Vladimira Nazora" Andrija Šušak izvijestio je kako je škola ove godine ukupno imala 20 pomoćnika u nastavi, što je najviše u jednoj školi na području Osječko-baranjske županije.

Ističe kako su pomoćnici u nastavi izvrsno primljeni, od roditelja i nastavnika te da će se stoga nastaviti s provedbom toga projekta.Do ove godine radili smo po modelu jedan pomoćnik na dva učenika, a od ove godine jedan pomoćnik na jednog učenika, pa vjerujem da će to omogućiti još kvalitetniji rad pomoćnika u nastavi, rekao je Šušak.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.