Hrvatski radio

Radio Osijek

Promatrajte perad - prijeti H5N8

18.12.2014.

15:30

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Ministarstva poljoprivrede upozorili su da je, s obzirom na epidemiju ptičje gripe na području Europske unije (Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska i Italija) te na potvrdu virusa podtipa H5N8, velika vjerojatnost unošenja uzročnika bolesti i na područje Hrvatske.

U vezi s tim u priopćenju skreću pozornost na to da je riječ o vrlo zaraznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest, ali rezervoar su virusa i glavna opasnost za njihovo širenje na domaću perad.

U skladu s postojećim zakonodavstvom, posjednici su obvezni prijaviti sumnju na bolest veterinaru, naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede, navodeći opis karakterističnih znakova bolesti: iznenadno uginuće peradi, potištenost, kašalj, otežano disanje, cijanoza kreste, točkasta krvarenja po sluznicama i nogama te grčevi i otežano kretanje.

Ministarstvo poziva građane da ako primijete uginuće većeg broja divljih ptica - to jave najbližem veterinaru ili Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.