Hrvatski radio

Radio Osijek

Promjenama gradskog Statuta ukinuta dvojezičnost u Vukovaru

29.12.2022.

21:23

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Promjenama gradskog Statuta ukinuta dvojezičnost u Vukovaru

Promjenama gradskog Statuta ukinuta dvojezičnost u Vukovaru

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Većinom je glasova Gradsko vijeće Vukovara na današnjoj sjednici donijelo statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovara čime je brisana odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Tom odlukom se izvan snage stavila Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koja je pripadnicima srpske nacionalne manjine davala pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

U pojašnjenu odluke o izmjenama Statuta Grada Vukovara, navedeno je kako je toj odluci prethodila objava službenih rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine prema kojima u Vukovaru živi 29,73 posto Srba. To je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te na taj način ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Tim se povodom oglasio predsjednik Demokratskog saveza Srba i vukovarski gradski vijećnik Srđan Milaković poručivši kako je "to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu s gradonačelnikom Penavom". 

"Ovime je okončano desetgodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom. U tom su razdoblju razna državna tijela učinila sve da do primjene ovog prava srpske zajednice nikada ni ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rješenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje. Iako je isti pokazao postotak zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 posto nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži", navodi Milaković. Zaključuje kako je ukidanje prava Srbima u Vukovaru na dvojezičnost, još jedna od mnogih poruka srpskoj nacionalnoj manjini od politike i institucija u Republici Hrvatskoj da se prava koja su joj zakonom zagarantirana "primjenjuju na 'kašičicu' i od slučaja do slučaja, a da pravne zaštite pred institucijama u Republici Hrvatskoj nema."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.