Hrvatski radio

Radio Osijek

Promovirana prva generacija doktora dentalne medicine osječkog Sveučilišta

21.12.2022.

14:39

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

promocija

promocija

Foto: OBŽ / OBŽ

Promovirana je prva generacija doktora dentalne medicine osječkog Fakulteta dentalne medicine i zdravstva čime će se, smatraju u Upravi fakulteta, pridonijeti rješavanju problema nedostatka stručnjaka ove vrste u Slavoniji.

Promovirano je 48 studenata prve generacije, upisane 2016. godine, a dekan Aleksandar Včev istaknuo je kako je to od velikog značaja za Slavoniju, jer su potrebe za ovakvim kadrom velike. Kada smo u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM)  2016. godine odlučili pokrenuti ovaj studij Slavonija je po tom pitanju bila devastirana. U svih pet slavonskih županija bilo je samo 15-tak specijalista, a u manjim mjestima na ruralnim područjima nedostajali su doktori dentalne medicine, rekao je Včev. Smatra kako se situacija danas značajno popravila, jer su se uz nove doktore dentalne medicine, pojavili i  novi specijalisti, koji sudjeluju u nastavi na fakultetu.

Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac ocijenio je kako je ovo  povijesni dan ne samo za Fakultet dentalne medicine i zdravstva nego i za cijelo Sveučilište. Nakon šest godina promovira se prva generacija na Fakultetu, koji je na tržištu vrlo zanimljiv, jer je u pitanju kadar koji nedostaje, posebice u slavonskim županijama. Ovo je jedan od fakuteta koji je svojim studijskim programom poboljšao vidljivost Sveučilišta, ne samo u Hrvatskoj, nego i na razini europskog istraživačkog prostora, rekao je Guberac.

Predsjednik Upravnog vijeća HKDM Miroslav Sikora smatra kako je današnji događaj rezultat nastojanja od 2009. godine,  kada su krenule prve inicijative za riješavanje problema kroničnog nedostatka doktora dentalne medicine i specijalista iz ovoga područja.

diplomanti Toni Klepo, Paula Percač i Luka Pul

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.