Hrvatski radio

Radio Osijek

Prošetajmo zajedno

14.10.2014.

12:19

Autor: Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akcija "Prošetajmo zajedno" održana je u Osijeku, u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa 15.listopada, u suradnji Muzeja likovnih umjetnosti i Športske udruge slijepih "Svjetlost". Umjetnost i kulturna baština grada slijepim i slabovidnim osobama približeni su turističkom šetnjom, uz objašnjenja turističkih vodiča i stručnjaka te mogućnošću da ih dožive taktilnim putem.

Međunarodni dan bijelog štapa u Hrvatskoj se obilježava od 1996. godine. Ustanovio ga je 15. listopada 1964. tadašnji američki predsjednik Lyndon Johnson i od tada se u toj prigodi organiziraju brojne tematske i edukativne aktivnosti. Krenulo se iz Muzeja likovnih umjetnosti prema Sakuntala parku gdje se nalaze biste poznatih osječkih slikara Huga Hötzendorfa i Adolfa Waldingera. Muzejski pedagog/kustos Muzeja zastao je pored svake skulpture te ukratko ispričao nešto o osobi na skulpturi i o autoru. Turistički vodiči Grada Osijeka omogućili su članovima sportske udruge slijepih Svjetlost da taktilnim putem dožive svaku skulpturu.

Nastavak šetnje vodio je prema promenadi gdje se nalazi kip Pabla Picassa. I o ovoj skulpturi je pojašnjeno, zašto Picasso u Osijeku i tko je autor, te će se uz pomoć turističkih vodiča i ova skulptura moći taktilno razgledati.

Osječki Muzej likovnih umjetnosti u suradnji s Turističkim vodičima grada Osijeka i Športskom udrugom slijepih "Svjetlost" već šest godina organizira programe koji našim slijepim i slabovidnim  sugrađanima omogućuju doživljaj umjetnosti uz taktilno iskustvo. Tako je bilo i ovoga utorka ususret Međunarodnom danu bijelog štapa, a obilazak je uključivao posjete Sakuntala parku i osječkoj promenadi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.