Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed mještana Tenje

21.10.2014.

14:19

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mještani Tenje ogorčeni su zbog brojnih nesreća u kojima stradavaju pješaci i vozači u glavnoj ulici u tom osječkom naselju. Organizirali su javni prosvjed na Osječkoj ulici kako bi upozorili gradsku upravu te ju potaknuli da što prije povuče poteze i zaštite građane od stradavanja.

U podne se okupilo pedesetak mještana Tenje na jednom od rijetkih pješačkih prijelaza na ulazu u naselje. Hodajući s jedne na drugu stranu ulice usporavali su promet desetak minuta, a želja im je bila putem medija poslati poruku gradskoj vlasti kako se ne osjećaju sigurno u svom naselju, a gradska uprava ne čini ništa kako bi se povećala sigurnost u prometu. Jedan od čelnika Inicijative stanovnika Tenje za rješavanje problema sigurnosti cestovnog prometa Viktor Livaja izjavio je novinarima kako se u posljednjih deset godina u novom dijelu Tenje dogodilo čak 98 prometnih nesreća, jedna je osoba smrtno stradala, a više desetaka je ozlijeđeno.

Početkom ovog mjeseca na jednom od opasnijih pješačkih prijelaza teško je stradao dvanaestogodišnjak i to je potaknulo građane da se organiziraju i pokušaju riješiti problem. Iako je Mjesni odbor Tenja u više navrata od različitih gradskih uprava tražio postavljanje nekoliko semafora ili da se na neki drugi način poveća sigurnost pješaka- do sada se nije dogodilo ništa. Prije dva mjeseca promijenjeno je ograničenje brzine kretanja vouila Osječkom ulicom tako da više nije 70 nego 50 kilometara na sat, no ni to nije očito dovoljno, upozorio je Livaja.    

Za samo nekoliko danas prikupljeno je više od 1600 potpisa u peticiji za povećanje sigurnosti u prometu u Tenji koji će građani predati gradonačelniku Ivanu Vrkiću. 

Više poslušajte u javljanju u program Radio Osijeka u kojem je gostovao jedan od inicijatora prosvjeda- Viktor Livaja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.