Hrvatski radio

Radio Osijek

Prve obnove kuća u Strošincima i Đurićima

25.07.2014.

07:47

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Đurićima i Strošincima, u općinama Drenovci i Vrbanja, koje je u svibnju pogodila poplava, počela je obnova obiteljskih kuća, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Podsjeća da će se prva obnavljati sela iz kojih se voda najprije povukla. Više od 40 obitelji kuće će obnavljati samostalno. Gradilišta na obiteljskim kućama, kao i ono u gunjanskoj osnovnoj školi danas će u pratnji ministrice graditeljstva Anke Mrak Tatiraš posjetiti premijer Zoran Milanović.

Dosad je potpisano oko 50 izjava, od kojih se šest odnosi na građane koji žele da im država obnovi kuće, a ostali žele isplatu novca. Za jedan je objekt utvrđeno oštećenje četvrte kategorije i bit će izgrađena nova kuća, navodi Ministarstvo. Od šest kuća za koje su se građani očitovali da žele da im ih država obnovi, tri su u Đurićima i tri u Strošincima.
Ministarstvo napominje kako će se onim tempom kojim se budu potpisivale izjave i isplaćivati novac te otvarati gradilišta. Podsjeća da se samo za kuće prve i druge kategorije oštećenja vlasnik može odlučiti da, umjesto organizirane obnove, preuzme obvezu obnove uz isplatu fiksnog iznosa. Za prvu kategoriju to je 40.000 kuna, a za drugu 70.000 kuna. Novac se isplaćuje u dvije rate.
Prema riječima Jakše Šestića, načelnika općine Drenovci, kojoj administrativno pripadaju Đurići, u tom je selu bilo poplavljeno 80-ak od 150 kuća. To selo s oko 250 stanovnika pretrpjelo je štetu od poplava i ljudi su jedva dočekali da obnova počne, rekao je za Hinu, dodajući kako se nada da će se obistiniti očekivanja Vlade da bi obnova uglavnom mogla završiti do kraja godine.
Podsjetio je da je drenovačka općina, u kojoj su bili poplavljeni Rajevo Selo i Račinovci, naselja u kojima je puknuo savski nasip, a djelomice i Posavski Podgajci i Đurići, najteže stradala u županjskoj Posavini.
Od tada su prošla dva mjeseca, a za sada nije utvrđeno tko je za to odgovoran. Mještani Rajeva Sela podnose kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a zatim i tužbu protiv Hrvatskih voda. Smatraju da postoji pravna osnova za nadoknadu štete, organizirali su se preko društvenih mreža i prikupili oko 700 potpisa. Obilazit će pogođena sela i nadaju se da će skupiti nekoliko tisuća potpisa nezadovoljnika. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.