Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi akvaponski sustav u Hrvatskoj

14.07.2014.

11:55

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku predstavljen je prvi moderni akvaponski sustav u našoj zemlji čiji je autor student Oliver Pavić.

Oliver Pavić osvojio je treće mjesto na prošlogodišnjem natječaju za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije, a pod vodstvom mentora, prof. dr. Aleksandra Stanisavljevića osmislio je poseban suvremeni akvaponski sustav kombiniranog uzgoja biljaka i riba. Sustav je postavljen u predvorju Poljoprivrednoga fakulteta, a dokaz je velikih mogućnosti u suvremenoj proizvodnji hrane, posebice na prostorima koja oskudijevaju kvalitetnim tlom. Suština je projekta u tome da se iz vode u ribnjaku ili bazenu u kojem žive ribe uz pomoć bakterija izvlače nitrati koji su pristupačni biljkama i služe njihovoj ishrani te se takav oblik hrane za biljke može primijeniti u već poznatim sustavima hidroponskog uzgoja bilja u plastenicima ili staklenicima. 

Izrada sustava završena je u lipnju ove godine i pušten je u pogon. Projekt je poduprlo nekoliko partnera, grad Beli Manastir i tamošnja Veterinarska stanica, PP Orahovica, Unikom Osijek, Poljoprivredni fakultet, Općina Antunovac i drugi.

 

Akvaponski uzgoj (kombinirani uzgoj riba i biljaka) bio je zapravo diplomski rad Olivera Pavića. Mladi je student istaknuo kako sustav možda nije primjenjiv za takozvane "obične" seljake, no svakako može biti zanimljiv svima koji žele uzgajati biljke u svom vrtu ili velikim sustavima koji su u stanju brzo vratiti uložena sredstva. 

Na predstavljanju akvaponskog uzgoja riba i povrća danas su bili zamjenik Osječko-baranjskog župana Dragan Vulin, zamjenik osječkoga gradonačelnika Denis Ambruš i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. 

Poslušajte i izjave studenta Olivera Pavića, mentora Aleksandra Stanisavljevića, dekana Vlade Guberca te predstavnika PP Orahovice Dalibora Pleše. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.