Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi OSCON - Osječki studentski kongres

07.02.2019.

12:30

Autor: Željko Kovačević

Luka Švitek, Nora Pušeljić, Dominik Romić (foto Ž. Kovačević)

Luka Švitek, Nora Pušeljić, Dominik Romić (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Studentski zbor Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Osijeku, organizator je dvodnevnog međunarodnog studentskog kongresa OSCON. Riječ je o kongresu translacijske medicine koja se bavi implementacijom saznanja iz temeljnih kliničkih znanosti u kliničku praksu.

Kongres nosi naziv „Neuroznanost i njeni klinički aspekti”, a o temi će kroz brojne zanimljive radionice i predavanja govoriti znanstvenici i liječnici, stručnjaci iz tog području sa sveučilišta u Osijeku i Zagrebu. Studentica Ema Poznić, predsjednica pododbora za PR i multimediju ističe kako je željela da i u Osijeku zaživi kongres sličan onima koje je posjećivala u Zagrebu i Opatiji. 

"Ovakvih događanja nema u cijeloj Slavonijii, ništa do Zagreba. Htjela sam da i mi imamo kongres na kojem bi se susretali, razmijenjivali informacije i učili od najboljih predavača. Ima nas oko 150, a s organizatorima i 200. Izuzetno sam zadovoljna odazivom i organizacijom, a želja nam je ne samo da kongres potraje, već i da ostane i genaracijama iza nas!" - rekla je Poznić 

Neuroznanstvenica Marija Heffer ističe kako su studenti sve sami organizirali.

"Došli su jedan dan i rekli kako su sve organizirali, i jesam li se spremna odazvati. Tvrdim, naši su studenti najbolji u Hrvatskoj"! - rekla je Heffer i dodala - "Oni nas potiču, oni to žele vidjeti i u praksi, a ne samo na papiru, nego i kako to izgleda uz jednu bolesničku postelju. Hrvatska je neuroznanost jako jaka. Profesor Kostović i cijela ekipa na Institutu za istraživanje mozga. Treba istaknuti i da je veći dio nas potekao s instituta. To je jedan rasadnik, a ovo su plodovi tog rasadnika!" - rekla je neuroznanstvenica Heffer.

Cilj je OSCON-a razmjena ideja te upoznavanje studenata i mladih liječnika s važnošću povezivanja temeljnih i kliničkih znanosti, kao i međusobno upoznavanje koje će im omogućiti bolju buduću suradnju. Uz učenje novih vještina na medicinskom području želja je organizatora da se sudionicim skupa poboljšaju komunikacijske vještine za neke buduće kongrese.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.