Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi radni dan u eurozoni za Osječane

02.01.2023.

14:23

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Novčanice i kovanice eura

Novčanice i kovanice eura

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Prvi radni dan u novoj godini provodimo s novom valutom. Iduća dva tjedna možemo plaćati eurima i kunama, što bi trebalo olakšati prelazak na isključivo eure i cente. Plaćanja traju nešto duže nego inače, a na blagajnama se stvaraju gužve, ponajviše ako građani plaćaju u kunama jer ostatak primaju u eurima.

Kupcima je za sada najjednostavnije jer do 15. siječnja mogu plaćati kako žele, dok trgovci i ugostitelji moraju preračunavati i ostatak vraćati u eurima. Uglavnom su spremni dočekali euro: "Najčešće kupci plaćaju u kunama, pa je malo komplicirano preračunavati i vraćati eure, no naviknut ćemo", rekao je djelatnik jedne benzinske crpke i dodao kako im je puno jednostavnije ako kupac plaća karticom ili eurima: "Kartice sve prolaze, a moguće je čak plaćati i kombinirano. Jedino nam ne prolaze uplatnice za režije, ali i to bi trebalo od sutra proraditi", rekao je djelatnik "benzinske", a prodavačica u trgovini mješovitom robom istaknula kako sve prolazi u najboljem redu: "Napravili su nam super program u koji unosimo na koji način plaća kupac i automatski nam preračunava koliko moramo vratiti u eurima, tako da se lijepo snalazimo. Ljudi plaćaju podjednako u kunama i eurima, čak se malo i našalimo jer im uglavnom vraćamo punu šaku kovanica", kaže trgovkinja iz Osijeka, a Osječani ističu kako će najviše vremena trebati da nauče raspoznavati kovanice eura, pogotovo centi, te prihvatiti činjenicu da kovanice više nisu sitniš.

Trgovci o euru

Kupci o euru

Kako protječe prvi radni dan s eurom kao službenim sredstvom plaćanja, ekipa HRT-a provjerila je u Osijeku: "Mnogi su Osječani odlučili danas obnoviti zalihe svježih namirnica", izvijestio je Hrvoje Šimunović s glavne osječke tržnice u javljanju s Dragicom Tubić, vlasnicom OPG-a koja je rekla da su danas građani plaćali na tržnici u kunama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.