Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku (PTFOS) predstavljen je Priručnik za provjeru informacija i medijskih sadržaja vezanih uz hranu, publikacija nastala u sklopu projekta "FoodFacts - internetski sustav provjere točnosti informacija o hrani". O samom izdanju govorila je voditeljica projekta i dekanica prof. dr. sc. Stela Jokić.
Cilj priručnika je osnažiti građane alatima i znanjem potrebnim za kritičku procjenu brojnih informacija o hrani koje se svakodnevno pojavljuju u medijima i na internetu. Projekt "FoodFacts" okupio je multidisciplinarni tim stručnjaka iz područja prehrambene tehnologije, nutricionizma, komunikologije i računarstva kako bi se borio protiv dezinformacija i promicao medijsku pismenost o hrani.
Prof. dr. sc. Stela Jokić naglasila je važnost razvoja kritičkog mišljenja kod konzumacije medijskih sadržaja vezanih uz hranu, s obzirom na sve veći broj netočnih ili manipulativnih informacija koje kruže javnim prostorom.
- Priručnik je osmišljen kao praktičan alat koji će pomoći čitateljima, od studenata do šire javnosti, da prepoznaju pouzdane izvore informacija, razumiju znanstvene činjenice o prehrani i donose informirane odluke o vlastitoj prehrani i zdravlju- istaknula je prof. Jokić. Dodala je kako je jedan od ključnih aspekata projekta integracija baze podataka s provjerenim informacijama u redakcije zainteresiranih medija, čime se direktno utječe na kvalitetu i točnost medijskog izvještavanja o hrani.
Priručnik tako pruža smjernice za provjeru vjerodostojnosti informacija, objašnjava česte mitove i zablude te upućuje na relevantne znanstvene i institucionalne resurse, poput Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
Uz dekanicu Jokić, na predstavljanju priručnika sudjelovao je i Vedran Stapić ispred Agrokluba, glavnog partnera na projektu, a događanje je otvorio prorektor za kulturu, umjetnost i sveučilišno izdavaštvo prof. dr. art. Robert Raponja.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.