Hrvatski radio

Radio Osijek

Putevima mlinara od Osijeka do Pečuha

19.12.2014.

13:41

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je održana završna konferencija projekta "Putevima mlinara u prekograničnom području" koji se financira novcem iz fondova Europske unije u sklopu programa IPA prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske.

Projekt je vrijedan 413 tisuća eura od čega EU izdvaja 346 tisuća, izjavio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Denis Ambruš. On je, među ostalim najavio kako će sljedećeg proljeća u sklopu tog projekta biti sagrađena vodenica na Dravi kod osječke kompe. Takvih je vodenica nekada bilo čak 60 u Osijeku, a "Mlinarev put" oživjet će tako dio osječke povijesti. Završetak (ili početak) "Mlinarevog puta" je u Muzeju mlina u mađarskom mjestu Orfu kod Pečuha, a turisti će na ruti moći vidjeti i mlinove u Duboševici, Suzi i Mohaču. 

Glavni je cilj projekta jačanje i razvoj kulturalnog turizma u prekograničnom području promocijom kulturnog i tradicijskog nasljeđa. Nastoje se oživjeti stari zanati koji su bili važni za društveno-ekonomski razvoj regije te ih predstaviti kao novu turističku atrakciju. Glavne ciljne skupine projekta su vlasnici i voditelji turističkih objekata i restorana, proizvođači autohtonih proizvoda, turistički operateri i agencije te organizatori studijskih putovanja. 

Veliku ulogu u razvoju ovog projekta imala je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje čiji je ravnatelj Stjepan Ribić rekao kako IPA projekt prekogranične suradnje Hrvatska- Mađarska traje punih pet godina, a "Mlinarev put" samo je manji dio posla koji je odrađen u sklopu tog projekta. Ribić je pritom spomenuo kako je RRA do sada provela u djelo 360 projekata vrijednih čak 235 milijuna eura po čemu je rekorder u Republici Hrvatskoj u privlačenju novca iz europskih fondova.  

Poslušajte što su o Mlinarevom putu izjavili zamjenik gradonačelnika Osijeka Denis Ambruš, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Stjepan Ribić i voditeljica projekata u RRA Ivana Jurišić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.