Hrvatski radio

Radio Osijek

Radić u Francuskoj među budućim liderima

08.02.2023.

21:05

Autor: Radio Osijek/TM

Radić u Francuskoj u programu namijenjenom budućim liderima

Radić u Francuskoj u programu namijenjenom budućim liderima

Foto: Grad Osijek / -

Na poziv francuskog Ministarstva europskih i vanjskih poslova, osječki je gradonačelnik Ivan Radić krajem siječnja i početkom veljače boravio u Francuskoj te sudjelovao u programu namijenjenom budućim liderima.

„Future Leaders Invitation Program”, ili skraćeno PIPA, francusko ministarstvo provodi od 1989. godine tijekom kojih je kroz njega prošlo više od 2000 mladih ljudi, koje Francuzi iz nekog razloga prepoznaju kao buduće lidere.

Između ostalih, kroz taj program prošli su i aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković, guverner HNB-a Boris Vujčić, predsjednik Sabora Gordan Jandroković...

Radić je u posljednjih nekoliko godina jedini Hrvat koji je pozvan da sudjeluje u tom personaliziranom programu namijenjenom budućim liderima iz cijeloga svijeta radi ostvarivanja što kvalitetnijih odnosa i poznanstava s predstavnicima francuskih državnih i lokalnih vlasti, institucija kao i s gospodarstvenicima.

Za svakoga, ovisno o njegovu području rada i djelovanja, osmišljen je poseban program koji uključuje niz sastanaka na visokoj razini.

Osječki je gradonačelnik, kako je objavio i na svom FB profilu, iskazao poseban interes za održivi razvoj gradova iz različitih perspektiva. „O iskustvima, modelima i mogućim suradnjama razgovarao sam u Parizu, Strasbourgu i Metzu sa različitim sugovornicima, na preko 20 sastanaka održanih u nekoliko ministarstava, Senatu i gradskim upravama. Bila je to ujedno odlična prilika predstaviti Osijek kao političko, gospodarsko i kulturno središte istočne Hrvatske. Kao i uvijek, posebno sam isticao otvorenost Osijeka za gospodarska ulaganja”, izvijestio je Radić.

Valja istaknuti da je Metz, grad u sjeveroistočnom dijelu Francuske, tek nešto malo veći od Osijeka, koji, kao i Osijek, leži na rijeci te ima niz drugih sličnosti. Gradonačelnik Osijeka tamo se imao prigodu upoznati s načinom funkcioniranja gradskog sustava. 

Radić u Francuskoj u programu namijenjenom budućim liderima

Radić u Francuskoj u programu namijenjenom budućim liderima

Foto: Grad Osijek / -

„Iako nisam prvenstveno pozvan u funkciji gradonačelnika, iskoristio sam prigodu kako bih promicao grad Osijek kao administrativno, sveučilišno, gospodarsko, kulturno i zdravstveno središte istoka Hrvatske. U razgovorima sam posebno isticao važnost gospodarske suradnje kao i mnogobrojne mogućnosti i pogodnosti ulaganja u Osijek, Slavoniju i Baranju. Ocjenjujem osobito korisnom razmjenu iskustava u javnim i gospodarskim politikama francuskih državnih i lokalnih vlasti”, poručio je Radić po povratku iz Francuske, uz posebnu zahvalu francuskom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj, Gaelu Veyssièreu, i Ministarstvu europskih i vanjskih poslova Francuske Republike „što su ga izabrali da sudjeluje u ovako kvalitetnom programu.”

Kako objašnjava Veyssière, „Future Leaders Invitation Program” od svog osnutka, 1989. godine bio je ključan u pružanju prilike mladim liderima iz cijeloga svijeta, uključujući Hrvatsku, da bolje upoznaju Francusku i stvore profesionalne i osobne veze s Francuskom.

„Drago mi je što je gradonačelnik Radić odabran i što je sudjelovao u ovom programu. To se osobito odnosi na njegovu angažiranost i predanost na područjima održivog razvoja, inovacijama i mladima, u kojima Francuska može podijeliti vrlo vrijedna iskustva. Vjerujemo da je ovo važan korak u razvoju suradnje između francuskih institucija s Osijekom i osječkom regijom”, istaknuo je Veyssière, a prenosi Jutarnji list.

U to vjeruje i osječki gradonačelnik: „Vjerujem kako je ovo važan korak u razvoju suradnje francuskih institucija i Osijeka, kao i cijele regije”, poručuje Ivan Radić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.