Hrvatski radio

Radio Osijek

Radost Božića u Gunji

25.12.2014.

19:42

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako se do Božića nisu svi vratili u svoje poplavom uništene kuće, Gunjanci svečano slave taj blagdan nade i velik broj ih je bio na božićnom misnom slavlju u Župnoj crkvi svetog Jakova te na polnoćki, a prvi put su u tom mjestu uprizorene i žive jaslice.

Gunja je teško stradala u poplavi koja je u svibnju zadesila dio županjske Posavine i prouzročila katastrofu u tom dijelu Vukovarsko-srijemske županije. Svoje u potpunosti uništene domove bilo je primorano napustiti nekoliko tisuća osoba. Mještani Gunje katoličke vjere, koji čine većinu u tome višenacionalnom mjestu, blagdan Božića proslavljaju u svojim obiteljima bilo da su se već vratili u svoje kuće koje još uvijek obnavljaju, ili su još u privremenom smještaju izvan Gunje. "Iako smo strahovito stradali, duh Božića osjeća se i u Gunji i među našim sumještanima. Zahvalni smo svima koji su nam pružili bilo kakvu pomoć u tragediji koja nas je zadesila i koja je ujedinila cijelu Hrvatsku u iskazivanju humanosti prema stradalnicima", kaže načelnik općine Hrvoje Lucić. Istaknuo je da je posebno svečano bilo na misi polnoćki na koju su u crkvu sv. Jakova došli brojni Gunjanci, pa i oni koji su privremeno smješteni u vukovarskom hostelu, Otoku i susjednom Brčkom (BiH). Po njegovim riječima, u Gunju se do sada vratilo između 800 i 900 obitelji, odnosno nešto više od 50 posto od ukupno nešto više od 5000 stanovnika. Po podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, na području Gunje obnovljeno je do sada ukupno 628 kuća, od kojih je 142 kuće obnovila država, a 486 kuća obnovili su vlasnici uz financijsku pomoć države.  "Nadamo se i želimo vjerovati kako ćemo idući Božić svi dočekati u svojim domovima i s potpuno obnovljenom infrastrukturom i jednom, da tako kažem, novom i ljepšom Gunjom", istaknuo je načelnik Hrvoje Lucić. I Gunjanac Stjepan Bogutovac, čija je obiteljska kuća također stradala u poplavi i koji je privremeni smještaj pronašao u Brčkom, vjeruje da će idući Božić svi mještani Gunje proslaviti u svojim domovima. "Iako nam je teško, ne damo se. Vidjelo se to i sinoć na dječjoj misi polnoćki. Djeca su crkvu ispunila do posljednjeg mjesta, a prvi put u Gunji su uprizorene i žive jaslice", kaže Bogutovac. Mještani Gunje su bez obzira na nedaće koje su ih snašle, puni optimizma i vjeruju u bolju budućnost iako se to, kako priznaje, ponekad tako ne čini. No, dometnuo je, to "nije ni čudo s obzirom na strahote koje im je prouzročila u svibnju nabujala Sava".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.