Hrvatski radio

Radio Osijek

Radovi na uređenju rijeke Vuke u središtu Vukovara pri kraju

03.02.2023.

17:43

Autor: HRT Radio Osijek - HINA

U OBILASKU

U OBILASKU

Foto: Miroslav Šlafhauzer / Grad Vukovar

Gradilište na rijeci Vuki obišao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, istaknuvši da se radovi u gradskome središtu bliže kraju kad su u pitanju prva i druga faza ovog projekta, odnosno uređenje obale Vuke duž poteza 400 metara od ušća do cestovnog mosta. Gledajući iz aspekta građana Vukovara i samog centra grada ta dionica šetnice nam je najvažnija, stoga nam je bitno obavijestiti građane kako se tom dijelu projekta bliži kraj", rekao je Penava,Kako je istaknuo, to je veliki projekt koji je od početka imao silazne i uzlazne putanje, no zadovoljstvo nam je vidjeti da u partnerstvu s Hrvatskim vodama, koje su nositelj projekta, on napreduje.

"Do ljeta ćemo imati završenu priču što se tiče pješačkih zona u Vukovaru, kompletirane obaloutvrde rijeke Vuke i njenog korita i šetnice koja je probijena od željezničkog mosta do Adice, odnosno do Ulice 204. vukovarske brigade, rekao je gradonačelnik Penava.

Vrijednost radova za uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području Vukovara veća je od šest milijuna eura, bez PDV-a. Projekt sadržava šest zasebnih faza. Do danas je obavljeno 92 posto radova 1. i 2. faze uređenja Vuke koji se odnose na gotovo dovršenu obaloutvrdu na obje obale u središtu grada, a dovršeni su radovi na izgradnji gumene pregrade uz pomoć koje će se upravljati vodnim režimom Vuke. Potpuni dovršetak 1. i 2. faze očekuje se do kraja ožujka ove godine, a vrijednost tih dvaju faza veća je od milijun i 700 tisuća eura, bez PDV-a.

Istodobno, od 2019. godine traju radovi i 6. faze projekta koji se odnose na rekonstrukciju obalnog pojasa na lijevoj obali Vuke s izgradnjom pješčanog nasipa i probijanjem zemljanog nasipa bivše željezničke pruge radi spajanja novog nasipa na šetnicu uz rijeku. Do sada je izvedeno 75 posto radova te faze, a završetak se očekuje u srpnju ove godine. Vrijednost te investicije je veća od 854 tisuće eura.

Za preostale faze projekta Hrvatske vode osigurale su novac iz Europske unije, a njihov završetak očekuje se krajem 2025. godine.

Zamjenik direktora Hrvatskih voda u Osijeku Mario Spajić rekao je da korito rijeke Vuke nije zadovoljavalo standarde vezane za urbanističke te hidrotehničke zahtjeve te su radovi bili nužni.

"Tijekom ljetnih mjeseci bio je izuzetno nizak vodostaj Vuke, a dovršetkom projekta uredit će se obala i obalni pojas te će izgradnja gumene pregrade omogućiti da korito rijeke Vuke bude ispunjeno vodom visine tri metra", rekao je Spajić i dodao da će to, osim ekološke i estetske važnosti, mnogo značiti i za staro korito rijeke Vuke, tzv. Radinu baru te Dudik, koje je važno mrijestilište riba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.