Hrvatski radio

Radio Osijek

Raskopana Promenada

22.11.2014.

15:00

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč sunčanom vremenu, Osječani ne mogu na svoje omiljeno šetalište. U jeku je gradnja kolektora zbog koje je Promenada postala veliko gradilište.

U tijeku su radovi na 72 milijuna eura vrijednom Projektu Osijek. Gradski Vodovod krenuo je s radovima i oni dobro napreduju. Građane i vlasnike ugostiteljskih objekata uz promenadu najviše zanima dionica 9, dužine 400 metara, koja se proteže od spomenika Picassu do bivše Bijele lađe. Gradske vlasti su obećale kako ta dionica mora biti gotova do proljeća i to će se i ostvariti tako da nema bojazni za ispijanje kavica na terasama kafića uz promenadu na proljeće. 

Podsjetimo, riječ je o zajedničkoj investiciji Vodovoda, Hrvatskih voda i Grada Osijeka, o gradnji novog i rekonstrukciji dijela postojećeg sjevernog kolektora grada Osijeka, čiji je cilj proširenje i poboljšanje kanalizacijskog sustava te gradnja postrojenja za obradu otpadnih voda. Predviđeni rok za završetak radova na sjevernom kolektoru je dvije godine, odnosno do kraja 2016. godine.

 

Građani očekuju kako će izgradnjom sjevernog kolektora biti riješen problem ljetnih terasa uz promenadu na kojoj se trenutačno nalazi desetak kafića. Svaki je od njih uglavnom "na divlje" sagradio neobične tende i nadstrešnice koje ne samo da izgledaju ružno nego predstavljaju prave barikade za sve stanare šest ulaza zgrade na Šetalištu kadrinala Franje Šepera. Već godinama stanari očekuju od gradske uprave da se napokon taj dio šetališta uredi i postane pristojno mjesto za život, pa i mjesto za opuštanje prolaznika u kafićima. Iako su se vlasnici kafića i posjetitelji već neko vrijeme počeli ponašati u skladu s kućnim redom i poštuju odluke o radnom vremenu lokala te dopuštenoj glasnoći glazbe stanarima je sada problem što ispred njihove zgrade uopće nema javne rasvjete jer su svjetiljke ili uništene ili skrivene šarenim tendama na terasama tako da je prostor u potpunom mraku. S druge strane, najviše im smeta što je reprezentativni dio Osijeka, mjesto koje posjećuju i brojni turisti, postalo žarište neukusa, šarenila i arhitektonskih improvizacija na terasama ugostiteljskih objekata. 

Nadaju se kako će izgradnjom kolektora i, kako je obećano, podizanjem razine Promenade na visinu ulaza u zgrade cijeli prostor biti jednolično popločen s kvalitetnom javnom rasvjetom i zelenilom te unificiranim terasama na kojima će biti dopušteno postavljanje samo stolova, stolica i jednoobraznih suncobrana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.