Hrvatski radio

Radio Osijek

Razminiranje novih 12,5 četvornih kilometara u VSŽ

20.03.2014.

17:20

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj je minski sumnjivo još 27,2 četvorna kilometra poljoprivrednih i šumskih površina, ove bi se godine trebalo razminirati 12,5 četvornih kilometara, rečeno je na sjednici vukovarsko-srijemske Županijske skupštine.

Podnoseći izvješće o razminiravanju u toj županiji za 2013. godinu, koje su vijećnici prihvatili, tajnik Fonda za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije Zlatko Pavlović naveo je kako je minski sumnjivo još 22,5 četvornih kilometara šuma i 4,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina."Ove godine potpuno će se razminirati minski sumnjive poljoprivredne površine.

Ugovori su već potpisani, a trenutačno se radi na razminiravanju poljoprivrednih površina oko Vinkovaca te općina Nuštra i Markušice, ukupne površine 3,6 četvornih kilometara", rekao je Pavlović i dodao kako će do kraja godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji biti razminirana i dva četvorna kilometra minski sumnjivih površina pod šumama, za što su Hrvatske šume osigurale oko 16 milijuna kuna. Po njegovim riječima, dosad je u razminiravanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji uloženo oko 700 milijuna kuna, od čega je najviše osigurano iz državnog proračuna. Podsjetio je kako je na samom početku razminiravanja u toj županiji procijenjeno da je pod minama oko 120 četvornih kilometara površine. "Došli smo gotovo do samoga kraja, no problema još ima, a jedan od gorućih je krađa ploča s oznakama opasnosti od mina koje postavljamo na svim lokacijama koje su minski sumnjive. Nažalost, mnogi nesavjesni pojedinci otuđuju te ploče, čime omogućavaju ljudima da ulaze u minska područja nesvjesni o kakvom je području riječ", upozorio je Zlatko Pavlović. Pozvao je nesavjesne pojedince da ne otuđuju ploče s oznakom opasnosti od mina jer time, kako je rekao, zbog male materijalne koristi, ugrožavaju tuđe živote.

/teks HINA, foto RV/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.