Hrvatski radio

Radio Osijek

Razminiranje poljoprivrednih površina u Šodolovcima, Dražu i Dardi

06.06.2014.

20:28

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uvodnom konferencijom projekta "Razminiranje na ratom pogođenim područjima" koja je danas održana u Osijeku, najavljen je početak provođenja toga projekta, tijekom kojega će do rujna biti razminirane tri općine u Osječko-baranjskoj županiji: Šodolovci, Draž i Darda.

Riječ je o ukupnoj površini od 3,3 milijuna kvadratnih metara, a obuhvaća razminiranje poljoprivrednih površina u tim općinama, rekao je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Dodao je kako će se na taj način stvoriti uvjeti i za gospodarske aktivnosti i siguran život ljudi na tim prostorima. Ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nataša Mikuš Žigman, pojasnila je da je ukupna vrijednost cjelokupnog projekta  nešto više od tri milijuna eura. Europska unija financirala je projekt s 2,5 milijuna eura, a ostatak RH sredstvima državnog proračuna. Korisnik projekta je Hrvatski centar za razminiranje.Osječko-baranjsk a županija ima još 87,5 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja koja se protežu u 14 gradova i općina.   Europska unija je od 1998. do danas pomogla proces razminiranja u Hrvatskoj s više od 30 milijua eura i nastavlja pomagati i dalje, rekao je Jakopec. U Hrvatskoj je još uvijek 11 županija zagađeno minama i eksplozivnim sredstvima, a nakon do sada odrađenog posla u Osječko-baranjskoj županija koja je bila vodeća po broju minskih sredstava, ta se županija sada nalazi na četvrtom mjestu, rekao je.

         

U Hrvatskoj još uvijek ima oko 600 kilometara pod minama ili minski sumnjive površine. Izrazio je uvjerenje da će se problem s minama uspjeti riješiti do 2019. koja je "zacrtana" kao godina bez mina u Hrvatskoj.  Tijekom danas najavljenog projekta razminiranja u Osječko-baranjskoj županiji do rujna ove godine razminirat će se 700.000 četvornih metara poljoprivrednih površina u Općini Draž, u Općini Darda 666.000 četvornih metara, a u Općini Šodolovci 1,9 milijuna četvornih metara. Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Antun Kapraljević upozorio je da je od Domovinskog rata do sada u toj županiji stradalo 227 osoba, od čega smrtno čak 40 osoba. "Osječko-baranjska županija snažno podupire ovaj projekt koji je i rađen u suradnji s HCR". Kapraljević je također istaknuo da je u toj županiji ostalo nešto više od 87 kilometara kvadratnih nerazminirang i minski sumnjivog područja. Radovi na razminiranju poljoprivrednih površina u općinama Šodolovci,Draž i Darda, počet će za dva tjedna, a završetak je planiran do rujna mjeseca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.