Hrvatski radio

Radio Osijek

Reakcije Vukovaraca na Josićeve "petokolonaše"

15.11.2014.

14:00

Autor: Tatjana Mautner/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proglas Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i izjava Tomislava Josića o "petoj koloni" koja će na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. biti u krugu bolnice naišla je na oštru kritiku HDSSB-ove vijećnice Slavice Jelinić. "Ta je izjava neprimjerena i vrijeđa Vukovarce", ističe Jelinić. Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. ogradio se od Josićeve izjave i ocjenjuje kako se Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pretvorio u glavni narušavateljski čimbenik u Vukovaru. Gradonačelnik Penava za večeras je sazvao konferenciju za novinare na kojoj će se očitovati o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Kolona sjećanja treba proći bez ikakvih političkih, ali i osobnih isticanja i promoviranja, a Vukovar toga dana mora imati mir, tišinu i dostojanstvo prema svim poginulima, nestalima, prema svim obiteljima koji i dan danas ne znaju gdje su im njihovi najmiliji, istaknula je HDSSB-ova vijećnica u vukovarskom gradskom vijeću Slavica Jelinić, reagirajući na izjavu predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića kako će na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u krugu bolnice biti oni koji pripadaju petoj koloni. Te izjave su potpuno neprimjerene i vrijeđaju građane Vukovara i sve ljude koji će doći i pokloniti se žrtvi Vukovara - smatra Jelinić, koja je upravo tim povodom razgovarala s gradonačelikom Ivanom Penavom. On joj je potvrdio da će sudjelovati u programu u krugu bolnice, gdje nikada nije bilo političkih govora. Grad je taj koji izdaje akreditacije za sudjelovanje u programu, a Stožer se nameće kao neki organizator, napominje Jelinić i ističe kako ne može vjerovati da se nitko ne ograđuje od toga te da je prepušteno sve jednom čovjeku koji dijeli lekcije ne samo državnom vrhu i svim političarima nego i svim građanima naše države koji se u velikoj većini s njime ne slažu.
"Stožer se pretvorio u glavni remetilački faktor u gradu Vukovaru, faktor koji je zavadio građane i braniteljske udruge, općenito braniteljsku populaciju, i postao je svojevrsni uteg Vukovara", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. godine Zdravko Komšić. Ocijenivši da Stožer nije ispunio povijesnu zadaću radi koje je osnovan, Komšić je ustvrdio i da je "izgubio i potporu većine vukovarskih udruga i Hrvata". Djelovanje Stožera, po njegovim riječima, uznemirava građane ne samo Vukovara, nego i Hrvatske.
Stožer se danas miješa u sve, a upustili su se u politiku i politikanstvo. Udovice su nam pričale da su ih upravo u bolnici 1991. razdvajali od njihovih supruga koji su potom odvedeni na Ovčaru i ubijeni. Sada ih se na istom mjestu opet razdvaja, kaže Komšić koji smatra da se toga 18. studenoga svi moraju izdići iznad politike i politikanstva.
Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. godine osnivala je zajedno s ostalim udrugama Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i davali smo mu bezrezervnu potporu, ali samo za jednu borbu, borbu za 'Ne ćirilici', rekao je Komšić. Prema njegovim riječima, predsjednik Stožera Tomislav Josić poziva na pijetet, a u stvari Stožer narušava pijetet i gazi po vukovarskim žrtvama. Komemorativni program koji se svake godine priređuje u krugu vukovarske bolnice je program u čast i spomen na 264 ranjenika i dio medicinskog osoblja odvedenih u smrt upravo iz vukovarske bolnice, kao i spomen na sve hrvatske branitelje i civile, poginule i ubijene u srpskoj agresiji na Vukovar, poručio je Komšić. Najavio je i da će članovi koordinacije biti u krugu bolnice gdje se održava prigodni program te da - bez obzira na sve - neće bojkotirati državni vrh. Komšić smatra da se zbog posljednjih izjava Tomislava Josića, koji je i predsjednik Savjeta za branitelje osnovanog pri uredu vukovarskog gradonačelnika, o svemu mora oglasiti i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić najavio je na jučer održanoj konferenciji za novinare kako članovi stožera 18. studenoga, kada se bude obilježavao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., neće, kao niti prošle godine, ulaziti u krug vukovarske bolnice gdje se tradicionalno održava prigodan komemorativni program, kojim i započinje obilježavanja Dana sjećanja, a kojem su redovito nazočni najviši državni dužnosnici, koje je nazvao petom kolonom. Josić je poručio da članovi Stožera žele biti što dalje od državnih dužnosnika koje je optužio da u Vukovar dolaze samo službeno bez iskrenog osjećaja pijeteta prema žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.