Hrvatski radio

Radio Osijek

Rebalans proračuna Grada Osijeka

08.05.2014.

16:47

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi proračun iznosi 451 milijun i 975 tisuća kuna, što je 766 tisuća kuna manje u odnosu na proračun koji je prihvaćen na sjednici u studenom prošle godine.

S 19 vijećničkih glasova za i 16 protiv prihvaćen je prijedlog izmjene i dopune Proračuna Grada Osijeka za 2014. godinu. Rebalansom proračuna prihvaćen je i prijedlog vladajuće koalicije o subvencioniranju udžbenika za sve razrede osnovnih škola u iznosu od 7 milijuna kuna.

Novim se proračunom značajno mijenjaju i ukupne subvencije od 3,6 milijuna kuna, a najveći dio otići će GPP-u u iznosu od dva i pol milijuna kuna. 900.000 predviđeno je za subvencioniranje letova Zračne luke Osijek prema Londonu, te 500.000 kuna za Športske objekte. - istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Osijeka David Krmpotić. Porezni su prihodi zadržali postojeću razinu, a najviše se prigovora od strane oporbenih vijećnika (iz HDSSB-a, Zelenih Hrvatke te Građanske opcije grada Osijeka) odnosilo upravo na GPP. Toj je gradskoj tvrtki, uz 2,5 milijuna kuna subvencija, rebalansom osigurano dodatna 2 milijuna kuna kapitalne pomoći.

Najveći porast u odnosu na, sada već stari proračun, bilježi se od pomoći iz Državnog proračuna za porez na dobit ostvaren na Područjima od posebne državne skrbi, koja je porasla za 11,3 milijuna kuna. Stanje proračuna Grada Osijeka dodatno popravlja 5 milijuna kuna koje je Vlada Republike Hrvatske odobrila za suzbijanje komaraca, zatim 2 milijuna kuna koje će Hrvatske vode uložiti za zacjevljenje kanala "Crni fok", te gotovo milijun kuna Županijske uprave za ceste za izgradnju tramvajske pruge u Višnjevcu.

Pročelnik Krmpotić dodao je i kako će se novim kreditom od 15 milijuna kuna koje Grad Osijek podiže financirati brojni projekti (nastavak izgradnje tramvajske pruge u Višnjevcu 5,8 milijuna kuna, nastavak radova u Industrijskoj zoni Nemetin 5 milijuna kuna, "Turbo" kružni tok 1,5 milijuna kuna, uređenje Kulturnog centra 1,5 milijuna kuna, Intrazonska cesta na Jugu II 1,5 milijuna kuna, biciklističke staze 190.000 kuna.)

Na današnjoj je sjednici najavljen još jedan rebalans aktualnog proračuna za 2014. godinu, a predviđa se kako bi na red trebao doći u rujnu ili listopadu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.