Hrvatski radio

Radio Osijek

Rekord u Tovarniku: bundeva od 630 kg

04.10.2014.

23:30

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Tovarniku je, u organizaciji Lokalne akcijske grupe Srijem, Udruge voćara „Rujan“, Općine Tovarnik i Vukovarsko-srijemske županije održan je deveti Festival voćnih rakija, likera, pekmeza i peta Međunarodna izložba bundeva i tikvica. Najveći spektakl bila je rekordna bundeva Tomislava Đurđevića.

Najveća bundeva ovogodišnje 5. međunarodne izložbe bundeva teži 630 kilograma i najveća je trenutno u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. Ugojio ju je Tomislav Đurđević iz Viškovaca, koji u svom vrtu ima pedeset raznih vrsta bundeva i tikvica.
„Dnevno joj je potrebno 200 do 300 litara vode“, kaže Tomislav Đurđević dodajući kako je i prošle godine osvojio prvu nagradu sa 540 kilograma teškom bundevom, obećao je da će sljedeće godine uzgojiti još veću bundevu i njome opet pobijediti.
„Prijašnjih godina najveće bundeve su težile 200 do 300 kilograma pa je vaga, koja je pripremljena za vaganje 21 prispjelih bundeva, mogla vagati samo do 500 kilograma. Stoga je najveća bundeva posebnim viljuškarem transportirana u poljoprivrednu zadrugu na veliku kolnu vagu“, ispričao je Antun Ivanković jedan od organizatora tovarničke priredbe. 
Za osvojeno prvo mjesto Đurđeviću je pripala i novčana nagrada od 7.000 kuna.
U konkurenciji 21 uzgajivača bundeva iz Hrvatske i Vojvodine koji su se odazvali na ovogodišnju bundevijadu u Tovarniku drugo mjesto osvojio je Ivica Ribarić iz Čeminca sa 480 kilograma teškom bundevom te mu je pripalo 3.000 kuna, a treće je mjesto osvojila Ružica Đurđević s 440 kilograma teškom bundevom, inače majka uzgajivača pobjedničke bundeve, kojoj je pripala novčana nagrada od tisuću kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.