Hrvatski radio

Radio Osijek

Repe dovoljno, ali ne i šećera

12.12.2014.

14:33

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sjemenarska tvrtka KWS organizirala je u Bizovcu tradicionalni, 29. skup KWS-a i Hrvatske industrije šećera. Zaključeno je kako je ova sezona bila loša za seljake koji su proizvodili šećernu repu, no šećera će ipak biti dovoljno.

Godinu karakterizira iznimno loša digestija, koja je prosječno 13,40, ali i rekordni prinosi koji su postignuti i ponegdje premašuju dosadašnje rekorde i za 10 tona. Izjavio je to direktor proizvodnje u županjskoj Sladorani Ivo Rešić na današnjem skupu u Bizovcu. Šećerane ne mogu biti zadovoljne jer omjer prinosa i šećera značajno povećava troškove proizvodnje, energije i prijevoza, rekao je Rešić te dodao kako je zbog toga Sladorana bila prisiljena smanjiti već ugovorenu cijenu šećerne repe. Tvrdi kako je 550 poljoprivrednika, koji su ugovorili predaju šećerne repe Sladorani, dobilo 20 i više posto manje novca nego što je predviđeno. Na županjskom području za nekoliko će dana biti završeno vađenje šećerne repe, ukupno 630 tisuća tona (prosječno 70 tona po hektaru). Od 193 tisuće tona šećera, koliko se prema zadanim kvotama može proizvesti u trima hrvatskim šećeranama, Sladorana u Županji ima kvotu od 67.000 tona i taj će plan biti i ostvaren, zaključio je direktor proizvodnje Ivo Rešić. Opovrgnuo je informacije da šećerane prikazuju krive podatke o digestiji šećerne repe te rekao kako su neki seljaci slali uzorke i u druge laboratorije u Europi te dobili vrlo slične podatke o sadržaju šećera u repi, a Sladorana u Županji organizirala je i dane otvorenih vrata tijekom kojih su svi zainteresirani prozvođači mogli vidjeti kako se prima roba i mjeri digestija u repi.
Rukovoditelj sirovinskog sektora virovitičke šećerane Viro Ivan Tot izjavio je kako je i na njihovom području ovo bila teška godina za proizvođače šećerne repe, zbog prevelike količine oborina i razvoja bolesti cerkospore koja nije suzbijena ni na mjestima na kojima su se u četiri navrata koristila zaštitna sredstva. I tamo su prinosi bili iznad 70 tona po hektaru, ponegdje čak i 90 tona, no digestija je u prosjeku tek nešto viša od 13. Viro radi s gubitkom, tu nema dvojbe, izjavio je Tot, a koliki će biti gubitak tek će se vidjeti kad potpuno završi sezona. Smatra kako će većina proizvođača šećerne repe imati pozitivan financijski rezultat s repom, no mnogi su najavili kako će prestati proizvoditi repu, a neki čak i zaorali svoje njive razočarani ponuđenom cijenom i količinom šećera koju su postigli.

Više poslušajte u tonskom zapisu pripremljenom za nedjeljnu Emisiju za selo i poljoprivredu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.