Hrvatski radio

Radio Osijek

21:10 / 28.04.2014.

Autor: Amoreta Bajto

Rezultati probne mature: Osječani najbolji matematičari!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zabrinjavajući rezultati Probne mature: trećina maturanata danas ne bi prošla ispite iz matematike! Pristigli su rezultati Probne mature, velike akcije na nacionalnoj razini koja je sredinom travnja u održanau osam hrvatskih gradova, uključujući i Osijek.

Ispitu Probne mature, vjernoj "simulaciji" prave državne mature, pristupilo je 14. travnja u 8 gradova širom Hrvatske više od 1500 maturanata. Rezultati Probne mature, manje od mjesec dana prije polaganja stvarnog, važnog ispita, pozivaju na oprez: trećina kandidata danas ne bi prošla ispite iz matematike, koja je svima predstavljala najveću poteškoću, dok je prosječna ocjena ispita iz hrvatskoga jezika – dovoljan, a iz engleskoga – dobar.


Svega nekoliko tjedana prije nego što izađu na ispit državne mature, više od 1500 zainteresiranih učenika pristupilo je Probnoj maturi u Učilištu Algebra – velikoj i sveobuhvatnoj akciji koja je, po prvi puta u ovom obimu i na nacionalnoj razini, okupila zainteresirane maturante koji su željeli provjeriti svoje znanje iz tri predmeta s državne mature na ispitima koji vjerno "simuliraju" ono što ih zaista čeka za nekoliko tjedana. Probna matura održana je 14. travnja u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Dubrovniku i Slavonskom Brodu – učenici srednjih i strukovnih škola toga su dana ukupno riješili više od 6 tisuća ispita iz matematike, hrvatskoga i engleskoga jezika, u svim predmetima iz dvije ponuđene razine – a  danas, 28. travnja, Učilište Algebra objavilo je rezultate koje su postigli maturanti.

         


Maturanti će u predstojećim tjednima morati posvetiti najviše pažnje matematici – prema današnjim rezultatima, njih gotovo trećina, 30%, ne bi prošla ispit iz ovog predmeta – ali morat će "izbrusiti" i svoje poznavanje materije iz preostala dva predmeta jer je prosječna ocjena svih okupljenih kandidata koji su polagali ove ispite dovoljan za hrvatski jezik, odnosno nešto bolja – dobar, za engleski jezik.
Matematika A razine predstavljala je najveći izazov učenicima u Dubrovniku i Splitu, a matematika B razine učenicima u Splitu i Zadru. Pritom su najteže gradivo iz matematike jednadžbe i nejednadžbe, a odmah iza toga slijede funkcije. Ta gradiva zajedno na državnoj maturi nose preko 40% bodova na A razini, odnosno 25% bodova na B razini. Ispit iz hrvatskog jezika najtežim se pokazao učenicima u Rijeci i Zagrebu dok se na hrvatskom više razine književnost se pokazala najtežim područjem ispitivanja. Rezultati ispita iz engleskog jezika podjednaki su u svim gradovima, a najbolji su bili učenici u Puli.
Ispite iz hrvatskoga jezika iznad prosjeka riješili su maturanti u Dubrovniku, Puli i Slavonskom Brodu. U matematici više razine najbolji su bili učenici u Osijeku, Puli i Slavonskom Brodu, dok su ispit iz matematike osnovne razine najbolje riješili maturanti iz Pule, Rijeke, Slavonskog Broda i Zagreba. Probnu maturu iz engleskoga jezika više razine najbolje su riješili maturanti Osijeka, Pule i Slavonskog Broda dok su ispite osnovne razine najbolje riješile njihove kolege iz Pule, Rijeke i Splita. Učenici iz Istre pritom su, gledano na razini Hrvatske, pokazali najbolje znanje engleskog jezika.

/iz priopćenja Algebre/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.