Hrvatski radio

Radio Osijek

Riješena sanacija Filipovice

28.04.2014.

21:29

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gospodarenje otpadom, sanacija odlagališta Filipovice i Semeljaca, ulaganja u Kopački rit - neke su tema o kojima je ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, razgovarao s domaćinima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, župan Osječko-baranjske županije, Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Müller i ravnatelj Parka prirode Kopački rit, Damir Opačić sastali su se u Osijeku kako bi razmotrili: projekte gospodarenja otpadom; sanaciju odlagališta otpada Filipovica, plan sanacije Semeljci; projekte i ulaganja u Park prirode Kopački rit.

Potpisan je ugovor vrijedan 14 milijuna kuna između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Osječko-baranjske županije o sufinanciranju rekonstrukcije vanjskih ovojnica zgrada u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada.
Projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada Filipovica, vrijedan 9 milijuna kuna  financiran je europskim i nacionalnim sredstvima, rekao je na konferenciji za novinstvo u Osijeku ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.
Ovih dana u Vladi su predstavljeni projekti ulaganja u zaštićenu prirodu, nacionalne parkove i parkove prirode i zajednički brend parkovi Hrvatske, njih 19, koji objedinjava  svaki poseban pojedini nacionalni park i park prirode , rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Istaknuo je kako na taj način stvaramo mogućnost izgradnje jedinstvenog i snažnog brenda koji parkove objedinjuje pod zajednički i prepoznatljiv identitet.
16 milijuna kuna je uloženo ili osigurano kroz odluke ili ugovore u protekle dvije godine. Riječ je o velikim ulaganjima u turističku infrastrukturu u srcu Baranje u Kopački rit, naglasio je ravnatelj Parka prirode, Damir Opačić. Kopački rit nije samo europska amazona nego je i potencijalni generator razvoja turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Očekuje se da će cjelokupna projektno - tehnička i izvedbena dokumentacija  biti izrađena do kraja godine kako bi park imao rješenje za posjetiteljski centar o kulturnoj baštini i tradiciji suživota čovjeka i prirode.
Turističku će infrastrukturu unaprijediti turistički vlakić, a parku produžiti turističku sezonu i u zimskim mjesecima.
Bitno je da svi u Hrvatskoj shvatimo da nema razvoja bez lokalnog i regionalnog razvoja. Zajedno se moramo usmjeriti na kreiranje projekata kroz koje ćemo povlačiti novac iz strukturnih fondova kako bi sve bilo radi unaprjeđenja kvalitete života naših sugrađana, zaključio je Zmajlović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.