Hrvatski radio

Radio Osijek

Rode stigle nešto ranije

03.03.2014.

12:24

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među prvim vjesnicima proljeća u Kopačkom ritu su i rode, koje su jučer viđene u ritu, a to je ujedno znak da je počeo dolazak ptica selica u jedno od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi.

Damir Opačić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit, izjavio je Hini kako je jučer sa suradnicima obišao rit i vidio nekoliko crnih i bijelih roda, koje Kopački rit napuštaju krajem kolovoza i vraćaju se obično sredinom ožujka. Ove godine su nešto uranile, ali to nije neobično zbog promijenjenih klimatskih uvjeta i toplije klime, rekao je Opačić. Dodao je kako su zaštićene obje vrste roda, i bijela i crna, ali su crne rode pod posebnom zaštitom jer ih je sve manje u svijetu.
Inače, crne rode su puno osjetljivije i ne vole naseljena mjesta te im je Kopački rit omiljeno gnijezdilište. Koliko ih točno ima u Kopačkom ritu teško je reći, ali tamo je sigurno između pet i šest gnijezda crnih roda. 
Bijelih roda osim u Kopačkom ritu ima i u obližnjim selima oko rita, Vardarcu, Bilju i Kopačevu, priča Opačić. Dodao je kako u Kopačkom ritu, najvećem ornitološkom rezervatu u Hrvatskoj, obitava 300-tinjak različitih vrsta ptica. U ovogodišnjem zimskom prebrojavanju izbrojano ih je daleko manje nego inače u to doba, nešto više od 13.000, ali to je također povezano s promjenom klime.
U Kopačkom ritu, koje je jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi, u tijeku je mrijest štuke i smuđa, zbog čega su djelatnici tog Parka prirode maksimalno angažirani na zaštiti riba od ribokradica.
"U suradnji s policijom svakodnevno obilazimo područje rita i pazimo da ribokradice ne diraju ribe, koje su u vrijeme mrijesta usporene i lakše se love nego inače. Hvatanje ribe u mrijestu je pravi grijeh prema prirodi, jer ionako osiromašeni riblji fond tako se katastrofalno uništava" rekao je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit.  
U Kopačkom ritu, gdje obitava 44 različitih vrsta riba, zabranjene su sve ribolovne akivnosti od 1. veljače do kraja svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.