Hrvatski radio

Radio Osijek

Ruže na grobovima, svijeće za Vukovar

17.11.2014.

10:04

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči 18. studenog, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u svim hrvatskim gradovima ulice koje nose ime Vukovara gorjet će svijeće. Na svakom od 938 križeva na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata i na grobovima hrvatskih branitelja je ruža i svijeća.

U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zatočenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja »Vukovarske majke« danas su, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, brojni Vukovarci pohodili Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te na grobovima hrvatskih branitelja položili ružu i upalili svijeću. Kako je istaknula tajnica Udruge, Ljiljana Alvir, ruže i svijeće su stavljene na sve grobove hrvatskih branitelja koji su pokopani na Memorijalnom groblju kako ni jedan grob ne bi ostao neobilježen ovih dana. „Znamo da ima hrvatskih branitelja koji su dali život za Vukovar i Domovinu, a koji nemaju obitelji i to je bio naš motiv. Ujedno želimo pokazati da na jednak način poštujemo sve bez obzira koliki je bio njihov doprinos", rekla je Alvir. Također su položili cvijeće i upalili svijeće za sve koji nisu pronađeni kao i za njihove preminule članove, prvu predsjednicu Vukovarskih majki Anu Fituš i Ivana Pšenicu. Zaključkom Vlade RH od 16. studenog 2000. godine tzv. Novom groblju u Vukovaru utvrđen je status Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Na tom je groblju otkrivena 1998. godine i najveća masovna grobnica sa 938 posmrtnih ostataka žrtava agresije. Njima u spomen na groblju je postavljeno i isto toliko bijelih križeva.

I ove je godine iz carnet-video konferencijske dvorane Veleučilišta Lavoslava Ružičke održan Sat povijesti iz Vukovara, koji su pratili osmaši 20 osnovnih škola iz 15 hrvatskih gradova. Sudomaćini vukovarske škole Dragutina Tadijanovića bili su učenici i učitelji zadarske osnovne škole Bartula Kašića iz Zadra, koji će sve sudionike upoznati s ljepotama i hrabrošću njihova zavičaja – zato je tema ovogodišnje videokonferencije "Plači, mili Zadre moj"...

U Dane sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., u suradnji s vukovarskom Općom bolnicom tradicionalno organizira znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar '91. - dr. Juraj Njavro", koji je deseti put okupio ugledne medicinske znanstvenike i liječnike. Večeras će u 20 sati u Pastoralnom centru Svetog Bone biti predstavljena monografija "Hrvatska policija u obrani Vukovara".

Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara čelnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te predstavnici vojske, policije i koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata položit će danas u 17,30 kod spomenika Hrvatskom domobranu u Parku kralja Držislava vijenac i zapaliti svijeće u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara. Od 18 sati uz kolnik Vukovarske ulice bit će zapaljene svijeće. Petstotinjak motociklista iz cijele zemlje, sudionici karavane "Zajedno u ratu - zajedno u miru" koji su 13. studenog krenuli s Prevlake prema Vukovaru, uoči Dana sjećanja svoju četvrtu etapu završavaju u Osijeku. U 18 sati pridružit će se ostalim građanima kod "crvenog fiće i tenka", na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice i zapaliti svijeće. Domaćini su im članovi sedam osječkih moto klubova.

Svijeće koje će večeras obasjati sve ulice u zemlji koje nose ime Vukovara bit će zapaljene i u samom gradu heroju. Uz molitvu koju će u 16 sati kod zavjetne kapelice predvoditi velečasni Mato Martinković, svijeće će gorjeti na Kukuruznom putu - putu spasa. Mladi grada Vukovara predvodit će molitvu u krugu vukovarske Opće bolnice. Paljenje svijeća, uz pjesmu klape "Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice počinje u 18 sati.

Dvjestotinjak branitelja iz cijele Hrvatske večeras će s osječkog Zelenog polja krenuti na 11. Memorijalno hodočašće Osijek-Vukovar, koje organizira Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije. Na put u čast žrtvama Vukovara, dulji od 46 kilometara pozvani su svi građani. Okupljanje je u 21 sat, a kreće se točno u ponoć.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.