Hrvatski radio

Radio Osijek

Ružičastim majicama protiv nasilja

26.02.2014.

12:17

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, prvi puta obilježen "Pink Shirt Day" ili "Dan ružičastih majica", a osječka tvrtka Dimnjak, prva je privatna tvrtka koja se uključila u ovu akciju.

Taj se dan u svijetu obilježava posljednje srijede u veljači.

"Cilj akcije je obilježiti Anti-bulling day koji se obilježava u cijelom svijetu u svrhu prevencije nasilja među vršnjacima. Na taj dan učenik u Kanadi u jednoj školi došao je u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i zbog toga je bio žrtva vršnjačkoga nasilja. U znak podrške tom dječaku dvojica učenika škole Nova Scotia David Shepherd i Travis Price također su odjenuli ružičaste majice i njihov prosvjed protiv nasilja postao je globalan“, pojašnjava Dalibor Vlaho, predsjednik đakovačkog Centra za edukaciju prevenciju nasilja, jedinog takve vrste u Hrvatskoj koji je i inicirao da se Pink Shirt Day obilježava i u nas.

Neke procjene govore da je svako četvrto dijete žrtva nasilja, bilo fizičkog bilo sve prisutnijeg internetskog zlostavljanja, koje podrazumijeva ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima i geste sa seksualnim značenjem.

Akciju su podržale mnoge poznate osobe, poput Tarika Filipovića, Stipe Drviša, Ede Vujića i ostalih, slikavši se s natpisom "Nosit ću ružičasto u znak podrške Danu ružičastih majica", a provodi se u suradnji sa svim odgojno-obrazovnim ustanovama koje žele zaustaviti nasilje nad djecom. Na taj dan u cijeloj zemlji organiziraju se razne aktivnosti kako po školama tako i na radnim mjestima te se nose ružičaste majice kako bi simbolizirali borbu protiv nasilje među vršnjacima. Mnogi će pisanjem poruka istaknuti važnost prevenciji nasilja i potaknuti druge da ustanu i kažu „Stop“ nasilju, u školama se održavaju radionice na kojima se djeca i mladi upoznaju s vrijednostima dobrog odnosa u društvu i sigurnost zajednice u kojoj živimo. Podršku cijeloj akciji dali su brojni lokalni bendovi i sportski klubovi. Tako su đakovački rukometaši u nedjelju prije same akcije istrčali na teren u ružičastim majicama na susretu 19. kola Premijer lige protiv Medveščaka NFD-a.

U ružičastim su se majicama na radnom mjestu u srijedu pojavili i oni koje obično vezujemo uz crnu i sivu boju – osječka tvrtka Dimnjak prva je privatna tvrtka koja se uključila u akciju i za više od trideset djelatnika kupljene su „pink“ majice. Dimnjačari, monteri i serviseri za vrijeme radnog vremena nosili su majice s porukom „Nasilje prestaje ovdje“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.