Hrvatski radio

Radio Osijek

Sabo na suđenju: „Nisam kriv!“

13.05.2014.

10:35

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Županijskom sudu u Osijeku počelo je suđenje bivšem vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi za podmićivanje vijećnika Gradskoga vijeća. Sabo je izjavio kako nije kriv za djela za koja se tereti.

Sabo je optužen zbog pokušaja podmićivanja gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, kojima je nakon prošlih lokalnih izbora, sumnja se, nudio novac i položaj kako bi osigurao većinu u Gradskom vijeću. Jedan od ključnih dokaza je i audio snimka razgovora Sabe i vijećnice Budimir koji je ona tajno snimila. Uskokova je optužnica potvrđena 18. prosinca prošle godine, no pripremno se ročište održalo tek u petom pokušaju. Do otkazivanjaje najčešće dolazilo zbog Sabinih zdravstvenih problema. U svom je iskazu Marija Budimir, nakon preslušavanja snimke razgovora, ponovila kako ju je gradonačelnik tri puta zvao na razgovor nakon provedenih lokalnih izbora u lipnju prošle godine. Nakon prvog susreta, tijekom kojeg je s njim razgovarala kao ravnateljica osnovne škole, gradom su krenule priče kako je Sabo "kupio" HDZ-ovu vijećnicu i osigurao SDP-u (i SDSS-u) natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću Vukovara (nakon provedenih izbora i HDS i SDP sa svojim su potencijalnim partnerima imali po 12 vijećnika). Zbog toga je, ispričala e Budimir, na drugi razgovor ponijela privatni diktafon, snimila razgovor, a nakon razgovora sa suprugom kopirala snimku na CD i podijelila medijima, dok je diktafon predala USKOK-u koji ju je pozvao na razgovor. Rekla je kako joj Sabo nije izravno ponudio novac, no ona je to shvatila tako poznavajući situaciju nakon izbora, ali i gradonačelnikovu rečenicu u kojoj on kaže da "nije zlatna ribica, ali joj može dati što god poželi". Nakon toga Sabo je u razgovoru rekao kako postoje brojni ljudi koji su voljni dati 10, 20... 50 tisuća za vijećnički mandat. Željko Sabo tvrdi kako nije govorio o novcima koje bi uzela Marija Budimir nego o projektima koje bi ona provodila ako prijeđe iz HDZ-a u SDP i omogući u Vukovaru stabilnu vlast.    

 Marija Budimir, Ružica i Radivoj Đurić

U drugom pokušaja podmićivanja, kako tvrdi optužba, Željko Sabo je ponudio Ružici Đurić, čiji je suprug Radivoj također HDZ-ov vijećnik u GV Vukovara, radno mjesto glavne sestre u vukovarskoj bolnici. Đurić je izjavila kako se sa Sabom našla na kavi u jednom hotelu te da joj je on rekao kako "je sudbina Vukovara u rukama njenog muža" te joj otvoreno ponudio napredovanje u poslu. Kad mu je ona objasnila da ne može biti glavna sestra u bolnici jer ima srednju stručnu spremu tada joj je, kaže Đurić, Sabo rekao da će joj sin Siniša postati direktor Hrvatskog radija Vukovar, a cijela njena obitelj biti pod njihovom zaštitom. Dakako, te je riječi potvrdio i Ružicin suprug Radivoj u svom iskazu.    

Anto Nobilo i Željko Sabo

Odvjetnik Željka Sabe, Anto Nobilo izjavio je nakon prvog dana suđenja kako Uskok i suci krivo tumače kazneni zakon jer se prema tom zakonu može podmićivati samo vijećnik u gradskom vijeću, a tijekom spornih razgovora Budimir i Đurić nisu bili gradski vijećnici jer gradsko vijeće nije bilo utemeljeno. Ustvrdio je kako je u pitanju "pohod na rušenje gradonačelnika Željka Sabe" te da je Marija Budimir ciljano snimala razgovor i postavljala provokativna pitanja kako bi se Sabu moglo optužiti. Čak je dodao kako je time Marija Budimir poticanjem počinila kazneno djelo. "U snimci razgovora s Marijom Budimir Željko Sabo ni u jednom trenutku nije nudio novac", rekao je Nobilo te podsjetio kako moguća ponuda o članstvu u nekom nadzornom odboru ili komisiji nakon konstituiranja gradskog vijeća nije mito. 

U međuvremenu je Sabo suočen s još dvije kaznene prijave. Riječ je o optužbama za prisvajanje novca za odlazak vukovarske djece na more te stranačko zapošljavanje podobnih u gradskoj tvrtki Komunalac.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.